Boskalis brengt bod uit op Smit Internationale

Baggeraar Boskalis heeft een vijandig bod uitgebracht op het Rotterdamse sleep- en bergingsbedrijf Smit Internationale.

Van onze verslaggever Wouter Keuning

Boskalis is vooral geïnteresseerd in Smit vanwege de divisie die zwaar sleepwerk op zee doet. Het Rotterdamse bedrijf heeft nog niet op het bod gereageerd, maar analisten gaan er vanuit dat de baggeraar meer geld op tafel moet leggen om de aandeelhouders van Smit zover te krijgen akkoord te gaan.

Knock-out-bod
Een analist van Rabo Securities noemde het bod ‘geen knock-out-bod’ vanuit het perspectief van de aandeelhouders. Het bod biedt hen een premie van 30 procent op de koers van afgelopen vrijdag. Analisten van KBC Securities denken dat Boskalis zijn bod in ieder geval moet verhogen om het management van Smit te overtuigen.

Als de overname doorgaat, zal Boskalis de terminaldivisie van Smit verkopen aan Lamnalco, een bedrijf dat de bageraar samen met het Saudische bedrijf Rezayat in handen heeft. In februari van dit jaar bracht Lamnalco al een bod uit op de terminaldivisie van Smit ter hoogte van 201 miljoen euro. Bestuursvoorzitter Ben van Vree van Smit wees dat bod toen af omdat de terminaldivisie te belangrijk was voor zijn bedrijf. In een toelichting op de afwijzing van het bod liet hij toen weten dat Smit wat hem betreft niet te splitsen was. Een bod op de gehele onderneming was voor Boskalis daarmee een meer reëele optie.

Beleggers reageerden enthousiast op het bod van vanochtend. De koers steeg maandagochtend met 28 procent tot 61,63 euro.

Meer over