Boonstra in wankele bouwfirma

Cor Boonstra en Hunter Douglas krijgen een meerderheidsaandeel in het bouwconcern Koop Holding. Een woordvoerder van het Groningse bouwbedrijf bevestigt dat er met de twee partijen wordt onderhandeld....

Van onze verslaggever

Boonstra en Luxaflex-fabrikant Hunter Douglas willen samen 50,1 procent van het aandelenkapitaal van Koop Holding. Ze zijn bereid om daar vijftig miljoen euro voor te betalen, meldt Het Financieele Dagblad. Cor Boonstra was tot 2001 de topman van elektronicaconcern Philips. Hunter Douglas is voor bijna de helft in handen van Ralph Sonnenberg. Boonstra is commissaris bij Hunter Douglas.

Koop Holding is de moeder van Koop Tjuchem, het bouwbedrijf dat een hoofdrol speelde in de bouwfraude. Ad Bos, de klokkenluider die het onderzoek naar de affaire in gang zette, was werknemer bij Koop Tjuchem.

Dinsdag begon in Rotterdam de rechtszaak die uit het onderzoek voortvloeide. Koop Tjuchem is een van de vier bedrijven die zich voor de rechter moeten verantwoorden. Ook topman Henk Koop staat terecht.

De nasleep van de bouwfraude heeft Koop ook in economisch opzicht veel last bezorgd. Door de boetes die het bedrijf opgelegd kreeg dook het bedrijf vorig jaar in de rode cijfers. Bovendien zijn banken zijn minder happig om zaken met de bouwbedrijven te doen, zodat het moeilijker wordt om financieringen rond te krijgen.

De injectie van vijftig miljoen euro is een manier om de balans te versterken. Het bedrijf is nu nog volledig eigendom van Koop, die het 35 jaar geleden oprichtte.

Koop Holding is niet aan de beurs genoteerd, waardoor cijfers over de resultaten minder snel beschikbaar komen. De resultaten over 2003 zijn nog niet bekend. In 2002 boekte het bedrijf een omzet van 805 miljoen euro, en een verlies van twee miljoen euro. Het bedrijf heeft ruim vijfduizend medewerkers.

Volgens Paul Linssen, die als analist bij Petercam beursgenoteerde bouwbedrijven volgt, zijn de problemen van Koop Tjuchem grotendeels specifiek voor het bedrijf. 'Koop Tjuchem is hard gegroeid, ook in het buitenland. De financiële problemen zijn voor zover ik kan beoordelen niet alleen het gevolg van de bouwfraude.'

De nasleep van de affaire heeft ook voor bedrijven als Heijmans, BAM en KWS wel degelijk nadelige gevolgen gehad. 'De meeste beursgenoteerde bouwers hebben een voorziening genomen voor de boetes die zijn uitgedeeld', zegt Linssen. 'Vorig jaar hadden ze ook veel last van de lokale overheden die zich na de bouwenquête afwachtend opstelden, maar dat effect is er nu uit. De bedrijven hebben wel veel imagoschade opgelopen, en het heeft veel tijd van het management opgeslokt.'

Koop Holding is niet de eerste grote bouwer die dit jaar andere aandeelhouders krijgt. Onlangs kochten projectontwikkelaar TCN en investeringsmaatschappij Wedge zich in bij Ballast Nedam. 'Door alle negatieve aandacht zijn de waarderingen van de bouwbedrijven nu erg laag', stelt Linssen. 'Dat kan voor sommige partijen interessant zijn.'

Meer over