Bonden hekelen ontslagen DRT Groep

Vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Vervoer en Toerisme liggen overhoop met reiswinkelgigant DRT Groep over de wijze waarop ruim zestig werknemers plaats hebben gemaakt. De bonden zeggen dat het bedrijf van VakantieXperts en D-Reizen eind vorig jaar tientallen mensen de onderneming uit heeft 'geperst'. De DRT Groep beweert dat het vertrek van de medewerkers goed is afgestemd met de ondernemingsraad.

Het hoofdkantoor van FNV in Amsterdam. Beeld anp
Het hoofdkantoor van FNV in Amsterdam.Beeld anp

De DRT Groep stelde in oktober een afvloeiingsregeling op in samenspraak met de ondernemingsraad. Dat is merkwaardig, stellen de vakbonden, daar een ondernemingsraad het belang van zowel de werknemers- als het bedrijf behartigt. Het resultaat is een sociaal plan dat volgens de bonden niet aan de minimumeisen voldoet. 'De DRT Groep betaalt praktisch niks aan de mensen die uit dienst treden', zegt Marlies Possel van FNV.

Possel: 'Werknemers die boventallig waren bevonden, werd het magere sociaal plan aangeboden. Gingen ze er niet mee akkoord, dan kwam het voor dat ze gedwongen werden overgeplaatst naar een andere vestiging of in hun uren werden gekort.' Een laatste weg was een regulier ontslag aanvragen bij het UWV, maar dan kregen ze van het bedrijf geen afvloeiingsregeling. In de meeste gevallen kozen ze eieren voor hun geld en vertrokken met het 'karige sociaal plan'. De werknemers durfden niet te protesteren, zo stellen de vakbonden. Ze zouden bang zijn voor de juridische procedure.

Geen collectief ontslag

Don Kaspers, directeur van de DRT Groep, herkent zich niet in het verhaal van de vakbonden. Hij zegt dat zijn bedrijf tijdens de reorganisatie eind vorig jaar correct heeft gehandeld. Hij benadrukt dat de meeste werknemers het reisconcern met wederzijdse instemming hebben verlaten. 'Er was nooit sprake van een collectief ontslag, dus er was geen moment dat we de vakbonden erbij hadden moeten betrekken.'

In de Wet Collectief Ontslag staat dat bij een ontslagronde van meer dan twintig personen in een UWV-regio overleg met de vakbonden plaatsvindt. Volgens de bonden probeerde de DRT Groep dit te ontlopen. 'Ze zorgden ervoor dat ze steeds onder twintig werknemers uitkwamen. Op die manier omzeilden ze overleg met ons', zegt Possel van FNV.

Toch wil dat niet zeggen dat de DRT Groep moedwillig iets verkeerd deed, zegt hoogleraar arbeidsmarkt aan de UvA Evert Verhulp. 'Het kan ook gewoon toeval zijn dat ze per regio onder twintig personen uitkwamen. Al komt het vaker voor dat bedrijven het op deze manier doen. Het is moeilijk om vast te stellen of het gesjacher is.'

Kwetsbaar

In de regel onderhandelt een ondernemingsraad niet over afvloeiingsregelingen, stelt hij. Maar het mag wel. 'Zij zijn gekozen uit het personeel en zijn niet getraind in onderhandelen met werkgevers. Een lid van de ondernemingsraad staat de volgende dag weer met zijn baas op de werkvloer. Dat maakt ze kwetsbaar.'

Reiswinkels als DRT hebben het zwaar omdat veel reizigers tegenwoordig hun vakantie online boeken. De ruim tweeduizend reisbureaus die Nederland tien jaar geleden nog telde zijn in aantal gehalveerd. In oktober kondigde toenmalig directeur van de DRT Groep (toen nog D-Reizen geheten) Will van den Hoogen aan dat in drie jaar tijd het aantal bureaus van het bedrijf van 500 naar 350 zou worden verlaagd, waarbij ongeveer 100 werknemers hun baan verliezen.

Meer over