Bonden hekelen bonus KPN-baas Blok

De vakbonden vinden het ongepast dat KPN-baas Eelco Blok afgelopen jaar flink meer heeft verdiend, terwijl het bedrijf fors bezuinigt op het personeel. Zij dreigden vandaag de cao-onderhandelingen op scherp te zetten als de topman zijn bonus niet inlevert.

KPN-baas Eelco Blok Beeld REUTERS
KPN-baas Eelco BlokBeeld REUTERS

Vorige maand al bleek uit het jaarverslag van KPN dat Blok een extra bonus van 425.000 euro heeft gekregen in verband met de verkoop van E-Plus. Die Duitse mobiele dochter bracht miljarden op die het bedrijf goed kon gebruiken om de financiële positie te verbeteren. De reguliere bonus van de topman verdubbelde tot 548.000 euro.

Blok verdiende afgelopen jaar 1,8 miljoen euro, basissalaris plus variabele beloningen, tegen 1,1 miljoen euro in 2013. Die toename is tegen het zere been van de bonden omdat onder zijn bewind duizenden banen zijn verdwenen. Ook afgelopen jaar werden nieuwe reorganisaties aangekondigd.

'KPN is een prachtig en innovatief bedrijf. Daar blijft niks van over als de directie blijft vasthouden aan krimpen en banen schrappen en zichzelf daarvoor ook nog eens uitbundig beloont', aldus FNV-onderhandelaar Joost van Herpen. Er moet wat hem betreft meer waardering en zekerheid komen voor het personeel.

KPN wilde niet op de kwestie ingaan. Een woordvoerder liet weten dat het bedrijf de cao-besprekingen aan de onderhandelingstafel wenst te voeren en niet via de media.

Meer over