Bolkestein adviseur van moedermaatschappij Yukos

Voormalig VVD-voorman en ex-eurocommissaris voor de Interne Markt Frits Bolkestein is dinsdag benoemd tot adviseur van de raad van bestuur van de Russische investeringsmaatschappij Menatep, de moederholding van het energie- en olieconglomeraat Yukos....

Yukos ligt al langere tijd onder vuur van de Russische autoriteiten, die het concern beschuldigen van fiscale fraude. In een persbericht stelt het lid van de raad van bestuur van Menatep Osborne dat het aanwerven van Bolkestein past in de pogingen om het voortbestaan van Yukos te redden.

‘Ik ben erg verheugd om de raad van bestuur bij te kunnen staan op dit kritieke moment in de geschiedenis van de onderneming’, laat Bolkestein weten in hetzelfde persbericht. Hij was niet voor nader commentaar bereikbaar.

Volgens Osborne wil Menatep ‘gebruik maken van Bolkesteins ervaring in de internationale zakenwereld en politiek, evenals zijn achtergrond in de energiewereld’. Naast Bolkestein zijn onder anderen ook de voormalige Amerikaanse handelsgezant en onderminister van Financiën Stuart Eizenstat en de vroegere Duitse minister van Economische Zaken en ex-leider van de liberale partij FDP Graaf Otto Lambsdorff lid van de groep van adviseurs van Menatep.

Group Menatep (GM) is een houdstermaatschappij met meer dan 30 miljard dollar (23,8 miljard euro) aan bezittingen. De groep heeft belangen in de olie- en gasindustrie, de telecom- en de vastgoedsector.

De groep is in 1997 opgericht en vooral bekend als meerderheidsaandeelhouder van de Russische oliemaatschappij Yukos, ooit Ruslands grootste oliemaatschappij. Verder bezit Menatep 100 procent van GTS Central European Holding, die telecombedrijven in Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Roemenië heeft.

Via Pecunia Universal is Menatep actief op de geldmarkt. Menatep houdt verschillende financiële instrumenten aan, waaronder buitenlandse valuta's. Via Investment & Co belegt Menatep wereldwijd onder meer in effecten. Ook het vermogensbeheer van GM valt onder deze tak.

Meer over