Boeren boos op bakkers om broodprijs

De bakkers, supermarkten en meelindustrie maken misbruik van de relatief hoge graanprijs. Ze verhogen de prijs van brood met een onevenredig percentage en als de prijs van graan zakt, zakt de prijs voor een brood nooit mee....

De bond bracht zijn grieven woensdag naar buiten in een persbericht. Volgens NAV-voorzitter Hanny van Beek-van Geel rechtvaardigt de graanprijsstijging van de afgelopen anderhalf jaar een verhoging van de broodprijs met ongeveer tien eurocent. In de praktijk ging de prijs van brood volgens de NAV in twee stappen met tientallen centen omhoog.

Volgens de NAV maken de broodproducenten handig gebruik van de stijgende graanprijs. In de totaalkosten voor het maken van een brood speelt de prijs van graan slechts een marginale rol. In een brood van 750 gram zit ongeveer 680 gram tarwemeel. De prijs van graan verdubbelde in de afgelopen anderhalf jaar per brood naar achttien cent. Een brood kost gemiddeld 1,75 euro.

‘Toen medio 2006 de graanprijs voor het eerst hoger was, was dit voor de broodindustrie aanleiding om de prijs te verhogen met ruim tien cent, terwijl toen op grond van de hogere graanprijs vier of vijf cent per brood gerechtvaardigd was’, stelt Van Beek-van Geel. De NAV-bestuurder wijst er verder nog op dat de tarweprijs twintig jaar geleden halveerde. De prijzen van brood en meel werden destijds niet naar beneden bijgesteld.

De boerenvakbond stoort zich zeer aan de houding van de bakkerswereld en dan met name aan de Beko, de inkoopvereniging voor ambachtelijke brood- en banketbakkers. ‘Deze adviseert de bakkers om toekomstige energieprijsstijgingen en toekomstige loonkostenstijgingen nu door te berekenen in de broodprijs, omdat prijsverhogingen nu goed zijn uit te leggen’ stelt de NAV. De Beko zou haar leden adviseren om de prijs van brood te verhogen met 17 eurocent. De Nederlandse Brood en Banketbakkers Ondernemers Vereniging (NBOV) zou een broodprijsstijging van 10 tot 20 procent voorstaan.

Meer over