Boekhouder Enron bekent frauderen

Richard Causey, een voormalige topman van Enron, heeft woensdag bekend schuldig te zijn aan fraude en zal Justitie bijstaan in het strafproces tegen twee andere toplieden van het geïmplodeerde energiebedrijf uit Texas....

Door de overeenkomst kan Causey strafvermindering tegemoet zien, terwijl de aanklagers hun zaak tegen de voormalige Enron-bestuursvoorzitters Kenneth Lay en Jeffrey Skilling verstevigen met de informatie van Causey.

Enron ging in 2001 ten onder nadat een miljardenfraude door de top was ontdekt. Toen bekend werd dat het accountantskantoor Arthur Andersen betrokken was, ging ook dat bedrijf failliet. Het was een van grote boekhoudschandalen die het Amerikaanse zakenleven de afgelopen jaren teisterden.

Het Amerikaanse ministerie van Jusitie heeft jaren gewerkt aan de aanklachten tegen de top, die verantwoordelijk wordt gehouden voor tienduizenden verloren banen en zeker 85 miljard dollar die aandeelhouders zagen verdampen. Nu de zaak volgende maand begint in Houston, gaat alle aandacht uit naar Lay en Skilling, de opeenvolgende bestuursvoorzitters.

Maar de minder bekende Causey, hoofdboekhouder onder Lay en Skilling, was een spin in het web van de fraude. Hij zou terechtstaan naast zijn vroegere bazen. Alledrie worden ze beschuldigd van fraude en van samenzwering om beleggers te misleiden middels opgeblazen winsten en verhulde verliezen.

Tot begin deze week zetten de drie in op een gezamenlijke verdediging, waarin elke schuld werd ontkend. Dat was een gok, want bij een veroordeling kunnen zij een decennialange celstraf verwachten. Lay en Skilling blijven ontkennen dat ze iets wisten van de geraffineerde misleiding van beleggers en toezichthouders.

Causey besloot op het laatste moment toch samen te werken met de Enron Taakgroep, een speciaal in het leven geroepen divisie van het ministerie van Justitie die het complexe proces heeft aangespannen. Hij is de zestiende topman die deze stap zet. Eerder dit jaar sloot Andrew Fastow een overeenkomst met Justitie. Hij was ‘hoofd financiën’ en wordt beschouwd als het brein van de fraude. Fastow bekende schuld en beloofde samenwerking in ruil voor tien jaar gevangenisstraf. Hij zal optreden als kroongetuige in de rechtszaak.

Meer over