Bod op Ten Cate verhoogd tot 26 euro per aandeel

Investeerder Gilde en zijn partners hebben dinsdagavond onder zware druk het bod op het textielvezelbedrijf Ten Cate verhoogd tot 26 euro per aandeel. Dat is 1,40 euro meer dan het vorige bod. Hiermee komt het bod uit op 715 miljoen euro. Gilde spreekt van een definitief bod, waarop beleggers tot 21 januari kunnen ingaan.

De fabriek van Ten Cate in Nijverdal Beeld anp
De fabriek van Ten Cate in NijverdalBeeld anp

Het oorspronkelijke bod was 675 miljoen euro of 24,60 euro per aandeel. Maar dat vonden de aandeelhouders van Ten Cate te weinig. De activistische aandeelhouder Aat van Herk, met een belang van 3,2 procent, nam het voortouw in dit verzet. Hij kreeg steun van onder meer de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

Ten Cate (onder meer producent van kunstgras en kogelwerende vesten) draait veel beter dan Gilde zou doen voorkomen.

Dinsdagmorgen bleek uit voorlopige jaarcijfers dat de omzet van Ten Cate met 5 procent was gegroeid, terwijl ook het bedrijfsresultaat was toegenomen, tot 97,5 miljoen euro. 'Dit is het beste resultaat in jaren', aldus directeur Paul Koster van de VEB. Koster sprak gisteravond van een goed resultaat. Maar het is nog onduidelijk of ook de andere partijen de verhoging voldoende vinden.

Kempen Oranje Participaties, een van de andere grote aandeelhouders, verklaarde eerder een bedrag van tussen de 27,50 en 36 euro per aandeel te willen. Het Zwitserse hedgefonds PSquared Asset Management zei het bedrijf te waarderen op minimaal 32,30 euro per aandeel.

Gilde Buy Out en de beide partners in het consortium willen dat minimaal 95 procent van de aandeelhouders akkoord gaat met het bod. Het wordt nu slikken of stikken. Tot nu toe had slechts iets meer dan 60 procent van de aandeelhouders te kennen gegeven te willen instemmen.

Gilde probeerde gisteravond de euforie over de gestegen omzet van Ten Cate een beetje weg te nemen. Volgens Gilde is het in lijn met de eigen verwachtingen en die van analisten. Ten Cate profiteerde vooral van de hogere koers van de Amerikaanse dollar. Gilde waarschuwde dat de nettoschuld juist hoger is dan eerder was voorzien.

Meer over