BNP Paribas krijgt boete van 350 miljoen dollar voor fraude met wisselkoersen

BNP Paribas moet een boete van 350 miljoen dollar betalen. De grootste bank van Frankrijk wist jarenlang, samen met concurrenten, de wisselkoersen te manipuleren.

Koen Haegens
null Beeld reuters
Beeld reuters

Het is even na vieren als in de chatroom gejuich opstijgt. 'Goed gedaan heren!', schrijft een bankier. 'Hoera, mooi teamwork!', reageert een handelaar die voor een concurrerende partij werkt. Door hun aan- en verkopen onderling af te stemmen, hebben ze zojuist de wisselkoersen naar hun hand weten te zetten. In een andere chatsessie vergelijken de bankiers de opbrengst van die manipulatie. De grootste winnaar heeft binnen een klein uur 220 duizend dollar verdiend ten koste van zijn klanten. De minst gelukkige houdt nog altijd 60 duizend dollar over aan de fraude.

Miljardenboetes

De gesprekken zijn onderdeel van het strafdossier dat de Amerikaanse financiële waakhond CFTC aanlegde van de manipulatie van de wisselkoersen. Tot de betrokken banken behoren UBS, Citibank en de Royal Bank of Schotland. Sinds 2014 hebben diverse toezichthouders uit meerdere landen hen miljardenboetes opgelegd.

Nu is het de beurt aan BNP Paribas. De grootste bank van Frankrijk, die ook tot de belangrijkste spelers behoort in België, moet 350 miljoen dollar betalen. Dat maakte de toezichthouder van de staat New York woensdag bekend. Minstens een dozijn BNP-handelaren in New York, Londen en Tokyo nam deel aan de fraude, die plaatsvond tussen 2007 en 2013. In een verklaring zegt de bank hun gedrag te betreuren. Alle betrokken medewerkers zijn inmiddels vertrokken, ontslagen of bestraft.

Stiekeme afspraken

Dagelijks gaat er voor meer dan 5 biljoen (5000 miljard) dollar om in de valutahandel. Het is daarmee de grootste financiële markt ter wereld. Toch wisten handelaren de wisselkoersen te manipuleren. Zij maakten stiekem afspraken hierover in chatrooms met namen als 'het kartel' en 'de bandietenclub'.

Het is niet de eerste keer dat BNP Paribas op de bon geslingerd wordt. Zo trof de bank in 2015 een miljardenschikking in Amerika, wegens het schenden van de sancties tegen Soedan, Cuba en Iran. Haar naam wordt ook genoemd in een ander, nog lopend onderzoek. Dat richt zich op mogelijk gesjoemel met de handel in Amerikaanse staatsobligaties.

Meer over