Blokkeren overname voortaan verboden

Nederlandse bedrijven moeten hun beschermingsconstructies bij vijandige overnames afbreken. Bedrijven mogen voortaan hoogstens zes maanden een overname blokkeren via zo’n beschermingswal....

Dat staat in het wetsvoorstel dat minister Zalm vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Met het verplicht afbreken van de beschermingsconstructies neemt het kabinet een vergaande stap. In het verleden wisten Nederlandse ondernemingen vijandige overnames tegen te gaan met prioriteitsaandelen of een administratiekantoor.

‘We realiseren ons dat het beperken van de beschermingsconstructies voor Nederlandse begrippen een omstreden maatregel is’, zegt een woordvoerder van het ministerie van Financiën. ‘Maar het is noodzakelijk Nederland op het gebied van corporate governance in de internationale voorhoede te krijgen.’

Het nieuwe wetsvoorstel, dat op 20 mei 2006 ingevoerd zou moeten zijn, biedt bedrijven nog wel de mogelijkheid een andere koper te zoeken. Deze alternatieve bieder moet dan wel een hogere prijs bieden.

Het voorstel om verplicht een bod uit te brengen als een aandeelhouder meer dan 30 procent bezit, is al van toepassing in landen als Groot-Brittannië, Duitsland en Italië. Zo moest ABN Amro een officieel bod uitbrengen op Antonveneta, nadat de Nederlandse bank meer dan 30 procent bezat van de Italiaanse bank. In Nederland zou bijvoorbeeld John de Mol bij deze nieuwe wetgeving gedwongen zijn geweest een bod uit te brengen op Verstatel, nadat hij meer dan 30 procent van de aandelen in dit telecombedrijf bij elkaar had gesprokkeld.

Minister Zalm wil ook verplichten dat certificaathouders onder alle omstandigheden volledig stemrecht krijgen.

Ook over het vaststellen van het beloningsbeleid mogen de certificaathouders volledig meestemmen. Met dit voorstel sluit het kabinet ook aan bij de code Tabaksblat. Diverse ondernemingen hebben desondanks de certificaten op aandelen nog niet afgeschaft.

Meer over