Blokker gaat nu ook tuincentra exploiteren

Blokker stapt in de tuincentra. Begin volgend jaar krijgt het winkelconcern een meerderheidsbelang in Tuincentrum Overvecht TCO. Dit bedrijf heeft zeven vestigingen met ongeveer 450 werknemers....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Volgens een woordvoerder van Blokker (vooral huishoudelijke artikelen) is de stap bedoeld om een sterke partij te blijven op het gebied van tuinartikelen. Blokker verkoopt al veel tuinmeubelen en andere artikelen voor de tuin in de eigen zaken. Ook in deze sector is sprake, net als in de rest van de detailhandel, van een gestage concentratie.

TCO, die als zelfstandig bedrijf blijft opereren, wil naar een landelijke dekking en zocht daarom een financieel sterke partner. De huidige eigenaar van TCO, W. Scherrenberg, blijft betrokken bij de gewenste expansie. TCO heeft nu vestigingen in Utrecht, Tilburg, Boxmeer, Boxtel, Den Haag, Montfoort en Lisse.

De bedrijfstak van de tuincentra groeit al jaren als kool. De verkopen nemen sinds de jaren tachtig met 5 procent per jaar toe. Vorig jaar ging er in de sector 1,2 miljard gulden om. Er werken 12 duizend mensen.

Enkele veel in dit land voorkomende namen zijn Intratuin, Vesatuin DIY en Garden Masters. Het gaat daarbij in de meeste gevallen om zelfstandige bedrijven, die samen inkopen en hetzelfde verkoop- en reclameconcept hebben. Buitenlandse ketens hebben in Nederland nog nauwelijks voet aan de grond gekregen.

Blokker is behalve in huishoudelijke artikelen internationaal actief in de verkoop van speelgoed en (tuin)meubelen. Tot de groep behoren Blokker, Marskramer, Leen Bakker, Casa, Giraffe, Xenos, Intertoys en Bart Smit. Bij de 1200 verkooppunten van Blokker werken 16 duizend mensen.

Meer over