ColumnPeter de Waard

Blijven we in de toekomst in pyjama vergaderen?

Peter de Waard artikel ColumnBeeld .

Onder het motto ‘van werkdruk tot werkplezier’ meldde TNO dat werknemers door thuis te werken niet alleen productiever zijn geworden maar ook gelukkiger.

Als de hashtags op sociale media moeten worden geloofd #Bralessquarantaine en #freethenipple zijn met name vrouwen blij dat ze zich niet meer in knellende bh’s, strakke broeken en ongemakkelijk schoeisel hoeven te kleden om naar kantoor te gaan.

Thuiswerken bevordert behalve de productiviteit ook de creativiteit. Het bespaart kleed- en reistijd. Het scheelt files en ongelukken en leidt tot minder uitstoot van CO2. ‘Structureel meer thuiswerken is dé sleutel om Nederland in de toekomst bereikbaar én leefbaar te houden. Die les uit het coronatijdperk moet worden vastgehouden’, stelde minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur al.

Bedrijven betalen tonnen, zo niet miljoenen, aan de huur van kantoren. Met lede ogen moeten ze aanzien dat deze ruimtes al maanden door één of twee fte personeel wordt bemenst omdat de rest op een keukenstoel thuiswerkt.

En voorlopig is er ook geen uitzicht op een einde aan deze situatie. Veel bedrijven zullen de kantoorruimte zo snel mogelijk willen inkrimpen nu het grootste experiment met thuiswerken zo succesvol verloopt. Accountantskantoor PwC rekende de financiële baten uit.

Als iedereen die thuis kan werken (de helft van de 9 miljoen werknemers) één extra dag per week vanuit huis blijft werken levert dat de samenleving zo’n 4 miljard euro op. Deze kostenbesparing zit bij werkgevers en werknemers – 1,6 miljard minder huisvestingskosten, 1,1 miljard minder reiskosten en 1,3 miljard minder kosten voor infrastructuur en als gevolg hiervan is er een lagere CO2-uitstoot.

Als de helft van de werkende bevolking vier dagen per week thuis- werkt – in een ergonomisch verantwoorde bureaustoel in plaats van keukenstoel – lopen de voordelen op tot 16 miljard. Natuurlijk zijn er nadelen. Bazen vrezen te weinig controle over hun manschappen – too many chiefs and not enough indians – en zijn bang dat een lossere bedrijfscultuur ten koste gaat van de gemeenschapszin op de vloer.

Maar dat laatste proces is al jaren gaande. Niemand werkt meer zijn hele leven bij dezelfde baas en ontmoet zijn collega’s ook in privé-omstandigheden zoals vroeger steevast gebeurde. De nadelen zijn ook nauwelijks kwantificeerbaar.

In het begin zeurden nogal wat werknemers over de jengelende kinderen rond het geïmproviseerde bureau. Maar inmiddels zijn die weer naar school. Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) meldde vorige week op basis van onderzoek dat het aantal werknemers dat door wil blijven gaan met thuiswerken is gestegen van 25 tot 45 procent. Nu al vindt 55 procent van de werknemers (eind maart nog 43 procent) online vergaderen net zo productief als fysiek overleg.

En het kan gewoon allemaal in pyjama en zonder bh.

Meer over