Biotechbedrijf Crucell verkocht

Het Leidse Crucell zei vorig jaar nog dat het zelfstandig wilde blijven, maar nu wordt het toch overgenomen. Ontslagen worden niet verwacht....

amsterdam Het succesvolle biotechnologiebedrijf Crucell uit Leiden wordt overgenomen door het Amerikaanse Johnson & Johnson. De Amerikanen willen 24,75 euro betalen per aandeel, een premie van 58 procent ten opzichte van de slotkoers van donderdag.

Vrijdag maakte Crucell bekend een bod te hebben ontvangen van J & J, dat sinds vorig jaar al een minderheidsbelang heeft van 18 procent. Voor de overige 82,1 procent van de aandelen wil het concern 1,75 miljard euro betalen. De koers vloog vrijdag op het Damrak omhoog tot 24,37 euro. Grootaandeelhouder Van Herk Holdings (9,6 procent) liet weten het bod te mager te vinden.

Het bestuur van Crucell is ingenomen met het bod en zal het met positief advies voorleggen aan aandeelhouders en ondernemingsraad. In een toelichting zei bestuursvoorzitter Ronald Brus dat de samenwerking met J & J het afgelopen jaar goed is bevallen.

‘We hebben hier te maken met een partij die de innovatie en ondernemendheid van Crucell waardeert en wil behouden. Dat is voor ons cruciaal’, aldus woordvoerster Oya Yavuz.

Volgens Crucell (1.300 werknemers) heeft de overname geen gevolgen voor de werkgelegenheid in Nederland. ‘J & J is erg onder de indruk van wat we hier doen.’ Een vergelijking met Organon, waar 2.175 arbeidsplaatsen worden geschrapt door de nieuwe eigenaar MSD, valt volgens Yavuz niet te maken.

Voor Crucell geldt dat het een uniek gespecialiseerd onderzoeksbedrijf is, terwijl Organon veel uiteenlopende activiteiten had, verklaart Michel Dutrée, directeur van brancheorganisatie Nefarma. Volgens Dutrée staat J & J er bovendien bekend om dat het bedrijven intact houdt. ‘Dat moet ook wel als je zo’n brede portefeuille wilt behouden.’

Topman Brus zou volgens berekeningen van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) minimaal 11,9 miljoen euro opstrijken, alleen al vanwege zijn optiepakket. Zijn aandelenpakket brengt nog eens enkele miljoenen op. Ook de commissarissen verdienen goed als zij de overname goedkeuren, meldt de VEB. Dat zou in strijd zijn met de code-Tabaksblat voor acceptabele beloningen.

Johnson & Johnson, dat bekend is van de verkoop van onder meer pleisters, mond- en gezichtsverzorgingsproducten, wil zich met Crucell een stevige positie verwerven op het terrein van preventie en vaccins. In 2009 haalde J & J een omzet van 61,9 miljard dollar (47,4 miljard euro) en een nettowinst van 12,3 miljard dollar. Er werken wereldwijd 114 duizend mensen.

Crucell, dat eerder werd benaderd door het Amerikaanse Wyeth met een overnamebod van circa 1 miljard euro – voordat dat zelf door Pfizer werd overgenomen – zei vorig jaar nog te hechten aan zelfstandigheid. Met het belang van 301 miljoen euro dat J & J vorig jaar nam, werd het bedrijf alleen in de gelegenheid gesteld te investeren in de ontwikkeling van een veelbelovend griepvaccin, lichtte topman Brus destijds toe.

Meer over