Binck neemt grootste concurrent over

De internetbeleggersbank Alex wordt verkocht aan concurrent Binck Bank. Dat hebben de bedrijven woensdag bekendgemaakt. Het beursgenoteerde Binck betaalt 390 miljoen euro voor Alex, dat eigendom was van de Rabobank....

Van onze verslaggever

Voor klanten van de beide internetbanken verandert er niets: beide merken blijven bestaan. Alex Beleggersbank (130 duizend klanten) is een bank die zich richt op de meer vermogende belegger, voor wie ook andere bankdiensten zijn ontwikkeld (zoals sparen en vermogensbeheer). Binck (74 duizend klanten) heeft meer het profiel van een prijsvechter, met de prijs van de transacties als belangrijk wapen.

Volgens Binck is het vooral de schaalvergroting die de overname rendabel zal maken. Onder zelfstandige beleggers zal de bank een marktaandeel hebben van ongeveer 20 procent, in aantal transacties van ongeveer 35 procent.

Daarnaast rolt er een aanzienlijk belastingvoordeel uit de overname: de komende jaren ongeveer 10 miljoen euro per jaar.

Rabobank – dat Alex in 2003 aankocht voor ongeveer 50 miljoen euro – wilde de internetbank kwijt omdat die zich steeds meer richtte op traditionele bankproducten, naast de onlinetransactiediensten. Alex bood ook vermogensbeheer aan en klanten kunnen er een spaarrekening openen. Die interne concurrentie vond de Rabobank ongewenst.

Begin dit jaar viel het besluit de bank te verkopen. Bestuursvoorzitter en mede-oprichter René Frijters, die geen functie krijgt in de nieuwe combinatie, zei woensdag dat hij eerst heeft geprobeerd met het management de bank over te nemen, maar daar voelde de Rabobank niet voor.

Binck won de biedingsstrijd die daarop volgde. Volgens bestuursvoorzitter Thierry Schaap is daarna met de raad van commissarissen overlegd over de mogelijkheden voor een goede taakverdeling tussen Schaap en Frijters, maar hebben de commissarissen uiteindelijk besloten ‘niet te kiezen voor twee kapiteins op een schip’. ‘Erg jammer’, aldus Schaap.

Ook Frijters betreurt zijn gedwongen vertrek. ‘Ik was en ben nog steeds zeer enthousiast over dit bedrijf en de mogelijkheden die het heeft. Het is jammer dat ik daar geen bijdrage meer aan kan leveren.’

Binck betaalt de overname van (het grotere) Alex grotendeels met een claimemissie: de huidige aandeelhouders krijgen de mogelijkheid tegen een korting extra aandelen Binck aan te schaffen. Die emissie, gegarandeerd door ING en Fortis, moet 385 miljoen euro opbrengen.

Beleggers reageerden gisteren positief op de overname. Het aandeel Binck won 14 procent en sloot op 14,80 euro.

Meer over