Nieuws

Binck en DeGiro blokkeerden terecht handel in GameStop

Onlinebrokers BinckBank en DeGiro hebben eerder dit jaar aankooptransacties van klanten in het aandeel GameStop terecht tijdelijk geblokkeerd. Dit oordeelt de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Een GameStop-filiaal in New York. Beeld Nick Zieminski / Reuters
Een GameStop-filiaal in New York.Beeld Nick Zieminski / Reuters

In Nederland deden 25 duizend beleggers in januari mee aan een spelletje blufpoker van miljoenen kleine beleggers tegen de grote hedgefondsen die massaal short waren gegaan (speculatie op een koersdaling) in het aandeel van de winkelketen in computerspelletjes, omdat ze een faillissement verwachtten. Doordat de kleine beleggers massaal aandelen GameStop aanschaften, liep de koers van het aandeel op van 17 tot 350 dollar. BinckBank en De Giro wilden klanten bij deze gekte tegen zichzelf in bescherming nemen. Niet alleen waren de transacties uitermate riskant, ook liepen beleggers de kans van manipulatie te worden beschuldigd. Ze besloten alleen nog limietorders toe te staan, margins aan te passen en in sommige gevallen geen optieposities meer te faciliteren.

De AFM vindt dat de brokers geen onwettigheden hebben begaan. Het is aan hen om een goede afweging te maken tussen het klantbelang en de eigen belangen van risicomanagement en clearing, zegt de AFM. ‘Ze hebben in hun voorwaarden vastgelegd dat zij dit soort maatregelen mogen treffen. Er gingen ook geruchten dat de handelsbeperkende maatregelen onder druk van de hedgefondsen zijn ingevoerd. De AFM heeft geen aanwijzingen gevonden waaruit blijkt dat hier sprake van zou zijn.’ Wel is het wenselijk dat brokers in dit soort gevallen hun klanten transparanter en actiever informeren. Het is namelijk belangrijk dat beleggers voldoende in staat zijn in te schatten wanneer beperkende maatregelen kunnen worden getroffen, oordeelt de AFM.

Spelcomputers

GameStop maakte woensdag bekend in de laatste maanden van het vorig boekjaar, dat eindigde op 30 januari, meer games en aanverwante apparaten zoals spelcomputers te hebben verkocht. Dat kwam onder meer door nieuwe generaties spelcomputers die met de feestdagen op de markt kwamen, zoals de PlayStation 5. Ook andere spelcomputers, zoals de Nintendo Switch, waren het afgelopen jaar veel populairder omdat mensen door lockdowns en reisbeperkingen veel meer thuis kwamen te zitten. Maar over het hele jaar daalde de omzet van 6,5 naar 5 miljard. De nettowinst kwam uit op ruim 80 miljoen dollar tegenover 21 miljoen dollar een jaar eerder. Inmiddels staat het aandeel rond de 150 dollar. De grote hoop van de kleine beleggers is gevestigd op een strategiewijziging door toedoen van grootaandeelhouder Ryan Cohen. De topman bij Chewy.com is naar voren geschoven om GameStop om te vormen van een traditionele winkelketen naar een onlinebedrijf. Cohen heeft in het verleden met de online verkoop van dierbenodigheden zeer goede zaken gedaan.

Meer over