'Bijzondere' chips bevatten ware smaakjes- en kleurtjeskermis

In deze rubriek worden gezondheids- en duurzaamheidsclaims van voedingsmiddelen bekeken. Deze week: chips.

null Beeld
Beeld

Chips? Je bedoelt zeker 'beestachtig lekker'?

Nee, dat bedoel ik niet. Al doen chipsfabrikanten wel hun uiterste best om de smaak van chips op te leuken. In naturelchips zitten alleen aardappels, zonnebloem- of koolzaadolie en zout. Maar 'bijzondere' chips bevatten een ware smaakjes-, geurtjes- en kleurtjeskermis.

Wat zit er dan allemaal in?

Bijvoorbeeld suiker en zout, smaakversterkers, paneermeel, tomatenpoeder, uipoeder, kaaspoeder, gehydrolyseerd plantaardig eiwit (ook smaakversterker), lactose, aroma's, knoflookpoeder, soja, tarwemeel en bieten- , wortel- of paprika-extract voor de kleur.

Dus geen kunstmatige kleurstoffen in elk geval.

Nee, maar daar is ook alles mee gezegd. Maar je blijft met al die aroma's en glutamaten wel lekker dooreten.

Prijs: 1,89 euro voor 150 gram
Oordeel: *
Verkrijgbaar: supermarkt

Glutamaten? Je bedoelt MSG, monosodiumglutamaat? Dat is toch heel slecht?

Klopt, dat is de meest gebruikte smaakversterker: E 621. Overigens is er niks mis met glutamaat, ondanks alle bangmakerij. Door toevoeging van glutamaat kan het zoutgehalte van voedingsmiddelen vaak omlaag: zout is ongezonder dan glutamaat. Bovendien zit glutamaat van nature ook in bijvoorbeeld tomaten, paddenstoelen, sojasaus en oude kaas.

Zijn er nog andere smaakversterkers dan glutamaat?

Omdat glutamaat zo'n slechte reputatie heeft, voegen fabrikanten soms andere smaakstoffen toe. Zo zit er in de 'Lay's Market Deli flame grilled chorizochips' geen glutamaat of chorizo, laat staan gegrilld, maar wel gerookte glucose (suiker), zout, uienpoeder, paprikapoeder, natuurlijke aroma's, suiker, specerijen, voedingszuur en paprika-extract. En: Brits varkenspoeder.

Varkenspoeder?

Volgens Lay's is dit echt vleespoeder, afkomstig van varkensschouder, omdat de chorizosmaak niet met andere natuurlijke ingrediënten is na te bootsen. Omdat dit in Engeland wordt gemaakt van Britse varkens staat er "Brits varkenspoeder" op de ingrediëntenlijst. Volgens levensmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer is varkenspoeder gewoon: smaakversterker.

null Beeld anp
Beeld anp

Zit dit nog in andere chips?

Nee, dit zijn de enige chips waarin Lay's varkenspoeder doet. In andere smaakjeschips zitten meestal wel smaakversterkers als glutamaat of gehydrolyseerd plantaardig eiwit. Ook bacon- en hamsmaak kunnen prima nagemaakt worden met niet-dierlijke smaakstoffen. Zulke chips zijn dus ondanks de vleessmaak vegetarisch. Waarom dan varkenspoeder? Omdat het 'natuurlijk' is? Gedroogde chorizo lijkt logischer, maar ook dan zijn de chips niet meer vegetarisch.

Hoe duurzaam zijn chips eigenlijk?

Heel duurzaam vergeleken met vleessnacks: wat dat betreft is varkenspoeder ook een mindere keuze. Als je alleen naar chips kijkt, scoort Lay's in de middenmoot bij milieu-vergelijkingssite Rank a Brand, iets beter dan Dorito's en Pringles en véél beter dan Croky of luxechips als Tyrells en Barts. R-a-B vergelijkt de chipsmerken o.a. op CO2-uitstoot, grondstoffen, energiegebruik, verpakking en afval. Lay's neemt wel wat maatregelen om broeikasgasuitstoot, afval en verpakkingsmateriaal te verminderen, maar ook hun chipszakken zijn niet recyclebaar doordat er een aluminium binnenlaagje in zit.

Meer over