nieuwshypotheken

Bijna 80 duizend huiseigenaren mogelijk in problemen door aflossingsvrije lening

Bijna 80 duizend huishoudens met een aflossingsvrije hypotheek komen na afloop van hun leenperiode mogelijk in problemen. Dat meldt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op basis van eigen onderzoek en toekomstscenario’s.

Bijna 45 procent van de mensen met een aflossingsvrije hypotheek hoeft zich geen zorgen te maken over aflossing. Beeld ANP
Bijna 45 procent van de mensen met een aflossingsvrije hypotheek hoeft zich geen zorgen te maken over aflossing.Beeld ANP

Volgens de toezichthouder lopen deze woningeigenaren het risico op een gedwongen verkoop en dus verhuizing. Ongeveer een kwart van hen blijft naar verwachting dan ook nog eens achter met een restschuld.

Het gaat om een kleine 3 procent van de bijna 3 miljoen aflossingsvrije hypotheken die in Nederland zijn afgesloten. Over deze leningen wordt wel rente betaald, maar wordt niet afgelost. Onder de ‘risicohuishoudens’ bevinden zich volgens de AFM veel ondernemers, alleenstaanden en mensen met een laag inkomen.

Bij een recessie of rentestijging loopt het aantal huishoudens met een herfinancieringsrisico op richting 110 duizend, aldus de AFM. In het ‘extreme’ scenario van een zeer diepe en langdurige economische crisis kan dat aantal oplopen tot 204 duizend.

Veel van deze hypotheken lopen rond 2035 af. Herfinanciering zal mogelijk niet iedereen lukken. Vaak zal sprake zijn van een lager (pensioen)inkomen. Ook is er mogelijk geen recht meer op hypotheekrenteaftrek en een maandelijkse aflossingsverplichting voor tenminste de helft van de lening. Daardoor zullen de maandlasten stijgen.

Gewaarschuwd door de bank

Veel mensen met een aflossingsvrije hypotheek zijn voor deze risico’s de afgelopen jaren al gewaarschuwd door hun bank. Uit onderzoek bleek eerder dat weinigen van hen zich zorgen maken. Zij denken dat banken te zijner tijd wel bereid zullen zijn een nieuwe lening te verstrekken of willen hun huis dan mogelijk verkopen.

Huishoudens met een openstaande schuld op de einddatum van hun lening zullen die schuld in veel gevallen kunnen voldoen met een nieuwe lening. De kans op zo’n lening is groter als de woningwaarde is toegenomen en een deel van de oude schuld is of wordt afgelost. Daarbij zullen ze er rekening mee moeten houden dat de aflossingsvrije leensom inmiddels een maximum kent van 50 procent van de woningwaarde. Op de rest zal moeten worden afgelost.

Bijna 45 procent van de mensen met een aflossingsvrije hypotheek hoeft zich geen zorgen te maken over aflossing. Hun lening heeft geen einddatum (of een einddatum na de levensverwachting van de hoofdkostwinner). Nog eens 8 procent heeft op dit moment voldoende vrij beschikbaar vermogen om de hypotheekschuld te zijner tijd volledig af te lossen. De rest, zo’n 1,4 miljoen huishoudens met zo’n hypotheek, zal op de afgesproken einddatum wel moeten aflossen. Het grootste deel daarvan zal de schuld kunnen herfinancieren. Volgens het AFM-onderzoek heeft ongeveer 97 procent van alle 2.888.000 huishoudens met een aflossingsvrije hypotheek geen herfinancieringsrisico.

De coronacrisis lijkt de woningmarkt niet te deren. Blijft dat zo?

Het woningtekort, de lage rente en de hoge huizenprijzen leiden tot records in de hypotheekwereld.

Meer over