Bierbrouwer AB InBev brengt formeel bod uit van 100 miljard op SABMiller

Bierbrouwer Anheuser-Busch InBev heeft nu ook formeel een bod uitgebracht op branchegenoot SABMiller. De twee bedrijven, die vorige maand al op hoofdlijnen tot overeenstemming kwamen over een fusie, maakten dat woensdag bekend.

Bieren van AB InBev Beeld anp
Bieren van AB InBevBeeld anp

Per aandeel van SABMiller betaalt AB InBev 44 pond (62 euro). Daarmee waardeert het bod het moederbedrijf van Grolsch omgerekend op in totaal 100 miljard euro. Door de fusie komen de twee grootste brouwers ter wereld onder een dak. Heineken is de huidige nummer drie op de mondiale biermarkt.

Halverwege september werd definitief bekend dat 's werelds grootste brouwer aast op de mondiale nummer twee. De inlijving betekent een van de grootste bedrijfsovernames ooit. In 1998 had de topdrie van bierbrouwers nog een gezamenlijk marktaandeel van 20 procent, het nieuwe fusiebedrijf gaat straks 40 procent van al het bier brouwen, goed voor een jaarlijkse omzet van bijna 57 miljard euro.

Verder werd bekend dat SABMiller voorafgaand aan de overname zijn belang in de Amerikaanse joint venture MillerCoors verkoopt aan partner Molson Coors. Daarmee is een bedrag van omgerekend 11 miljard euro gemoeid.

Wie neemt wie over?

De consolidatie in de bierwereld is razendsnel gegaan: middelgrote spelers zijn er vrijwel niet meer. (+)

Heineken

Voor de Nederlandse bierreus Heineken heeft de overname mogelijk ook gevolgen. Het merk rukt op de mondiale ranglijst weliswaar op van drie naar twee, maar de grote concurrent produceert nu wel drie keer zoveel bier. Een verschil, verwachten critici, dat eigenlijk te groot is. Vooral in Afrika, waar Heineken nu vaak heerst, zou het bedrijf wel eens last kunnen krijgen van de aanstaande kolos.

De voorlaatste consolidatieronde in het bier vond enkele jaren geleden plaats. De grote Mexicaanse bierbrouwer Femsa werd door Heineken ingelijfd (2010), AB InBev kocht Corona (2012). Heineken sloeg ook nog een grote slag met de overname van Asia Pacific Breweries (2012). Daarmee lijkt het reservoir aan middelgrote brouwconcerns op. De groten moeten nu elkaar opvreten.

Heeft Heineken reden tot zorg?

Charlene de Carvalho-Heineken staat in tegenstelling tot haar flamboyante vader bekend om haar discretie. Maar de Belgische families die schuil gaan achter AB Inbev, de adellijke families Van Damme, Spoelberch en De Mévius, steken haar daarbij naar de kroon. (+)

Meer over