Bezorgd begin cijferseizoen

Vanaf vandaag begint het nieuwe cijferseizoen. Analisten waren aanvankelijk optimistisch over de vooruitzichten voor het Amerikaanse bedrijfsleven, maar de afgelopen dagen hebben ze hun verwachtingen bijgesteld....

Dinsdag daalden de koersen op Wall Street nog eens extra omdatzelfs deze lagere verwachtingen nog wel eens te hoog zoudenkunnen zijn.

Na beurs kwamen Intel en IBM als het eerste maatgevendeAmerikaanse bedrijven met kwartaalcijfers. Voor het eerst steegde omzet van Intel boven de 10 miljard dollar per kwartaal. IBMzag de winst stijgen met 13 procent. Analisten waren voorafsomber, want het IBM-aandeel verloor in de daghandel 17dollarcent op 83 dollar. Ook Intel leverde 27 dollarcent in op25,52 dollar.

Vooruitlopend op de laatste cijfers leverde de Dow Jonesindex63,55 punten in op 10.896,32 punten. Hiermee sloot de indexstevig onder de 11 duizend punten grens die onlangs met veelfanfare was genomen.

De belangrijkste reden voor de groeiende somberheid op debeursen is de hoge olieprijs. De prijs van een vat olie (van 159liter) kwam dinsdag op het hoogste niveau in de afgelopen driemaanden. De markt had vooral zorgen over de toevoer van ruwe olieuit Nigeria en Iran.

Het voornaamste contract voor levering in februari noteerdeop de termijnmarkt in New York 1,38 dollar hoger op 65,30.Brent-olie uit de Noordzee werd 80 dollarcent duurder op 63,98dollar.

Beleggers smullen natuurlijk wel van het overnamegevecht omhet Amerikaanse medische concern Guidant. Branchegenoot BostonScientific heeft dinsdag zijn overnamebod nog eens verhoogd van25 naar 27 miljard dollar.

Guidant was al akkoord met een overnamebod van branchegenootJohnson & Johnson (J & J) voor 24,2 miljard dollar. Deaandeelhouders moeten ook nog met het bod instemmen.

Meer over