Bezoek sportarts nu te verzekeren

Een blessuretje? De dokter schrijft je rust voor. De gemiddelde arts in Nederland heeft maar weinig gevoel voor de ongeduldige sportman of sportvrouw....

Dat wordt allemaal anders. Verzekerden bij de CZ Groep, de zorgverzekeraar die zijn polissen aanprijst op het shirt van voetbalclub Willem II, krijgen het bezoek aan de sportarts vergoed.

Bij de 28 erkende SMA's (er zijn ook 27 minder erkende sportmedische adviescentra en negen sportgeneeskundige afdelingen bij ziekenhuizen) kun je 'zonder verwijzing van de huisarts' binnenlopen en een uitgebreid onderzoek ondergaan voor een lastige sportblessure. Maar ook een keuring en een sportmedisch onderzoek, voor een trainingadvies, worden door CZ vergoed.

De juichende SMA-federatie omschrijft het initiatief van CZ als een 'doorbraak in de gezondheidszorg'. Het bedrijf vergoedt tot 250 gulden voor alle bezoekjes aan SMA. De geregistreerde sportarts op een SMA rekent per uitgebreid consult 70 gulden. CZ-woordvoerder Wilsens: 'We hebben geen idee wat ons dit gaat kosten.'

In Nederland bezoeken, volgens voorzitter Den Bakker van de federatie, jaarlijks 150 duizend mensen een SMA. Volgens Wilsens zal de rest van de grote verzekeraars binnenkort 'ook om gaan'.

Meer over