Bezinning op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenmarkt op het Damrak in Amsterdam is maandag in de min aan de week begonnen. ,,We zijn zo hard omhoog gegaan, dat een moment van bezinning op zijn plaats is'', zei handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

De AEX-index, de Amsterdamse hoofdgraadmeter, noteerde ruim een half uur na opening 4,32 punten (1,6 procent) lager op 257,10 punten. De MidKap-index stond 1,9 procent in de min op 358,99 punten. De beurzen van Parijs, Frankfurt en Londen verloren 0,7 tot 1 procent.

De afgelopen maanden zijn de beurskoersen flink opgelopen. Sinds het dieptepunt begin maart is de AEX-index meer dan 30 procent gestegen. ,,Er is sprake van een beetje oververmoeidheid op de beurzen na de aanhoudende rally's'', zei Koenders.

Aandelen grondstoffenproducenten omlaag

Vooral de aandelen van grondstoffenproducenten kregen maandag klappen op de Europese beurzen. In Londen leverden de mijnbouwers BHP Billiton en Kazakhmys 2 en 4,2 procent in. Staalproducent ThyssenKrupp daalde in Frankfurt 2,4 procent. ArcelorMittal stond in de AEX onderin met een min van 2,6 procent.

De olieprijs daalde 1,4 procent tot 57,80 dollar per vat ruwe olie. Dit zette de koers van de grote energieconcerns onder druk. Total stond in Parijs 0,2 procent lager, terwijl het Nederlands-Britse Shell in de AEX 1,1 procent verloor.

Aegon

Verzekeraar Aegon was de hekkensluiter van de Amsterdamse hoofdindex met een min van 8 procent. Donderdag rapporteert Aegon over zijn prestaties in het eerste kwartaal. Analisten rekenen erop dat het bedrijf verlies heeft geleden.

Bij de kleinere fondsen steeg Telegraaf Media Group 4,8 procent. Het Financieele Dagblad meldde maandag dat het bedrijf in onderhandeling is met een van zijn aandeelhouders, het beleggingsfonds Cyrte, over een positie voor het fonds in het bestuur van de onderneming.

AkzoNobel

De chemieconcerns AkzoNobel en DSM kregen een afwaardering van de Zwitserse bank UBS. DSM stond 3,1 procent lager, terwijl Akzo 2,1 procent verloor.

Van Lanschot Bankiers maakte voorbeurs in een tussentijds handelsbericht bekend dat de bank in het eerste kwartaal een nettoverlies heeft geleden. Het aandeel stond 2 procent lager, bij een handelsvolume van nog geen duizend aandelen.

Gamma in plus

Textielproducent Gamma Holding noteerde een dikke plus van 10 procent. Volgens SNS Securities, dat zijn beleggingsadvies voor het fonds heeft verhoogd naar kopen, neemt de kans toe dat Gamma wordt overgenomen. Een overnamebod betekent doorgaans een premie op de huidige koers van het aandeel.

De euro noteerde 1,3610 dollar. Vrijdag bij het slot van de beurshandel stond de munt op 1,3495 dollar.

Meer over