Beurzen Wall Street in de min

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse effectenbeurzen noteerden woensdag in de middaghandel in de min. Vrijdag komt een rapport uit over de banengroei in de Verenigde Staten in september en in afwachting daarvan zijn beleggers voorzichtig.

Beleggers trokken zich echter weinig aan van een licht tegenvallend groeicijfer voor de Amerikaanse dienstensector.

De Amerikaanse regering brengt vrijdag verslag uit over de groei van de werkgelegenheid. Verwacht wordt dat die gegevens meer inzicht geven in de gevolgen van het recente tumult op de hypotheekmarkt in de Verenigde Staten. Een tegenvallend cijfer zou erop kunnen wijzen dat de Amerikaanse economie in een recessie dreigt te raken, aldus analisten.

ISM

De hoofdgraadmeter in New York, de Dow-Jonesindex, zakte onder de grens van 14.000 punten en noteerde in de middag een verlies van 0,4 procent op 13.986 punten. De breder samengestelde S&P 500-index verloor 0,4 procent op 1540 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq zakte eveneens 0,4 procent weg en stond op 2734 punten.

Het Amerikaanse instituut voor inkoopmanagers ISM meldde vroeg in de handel dat de dienstensector in september iets minder is gegroeid dan analisten vooraf hadden becijferd. De index die de groei van de sector weergeeft kwam uit op 54,8 punten, waar gemiddeld een stand van 55 punten werd verwacht. Een maand eerder kwam de graadmeter nog uit op 55,8 punten.

Morgan Stanley was in een rapport terughoudend over de fabrikanten van microproccesoren Intel en AMD. Zij verloren respectievelijk 1,9 en 2,3 procent. Dat had zijn weerslag op de gehele halfgeleidersector. De fabrikant van geheugenchips Micron Technology rapporteerde bovendien een verlies over het afgelopen kwartaal als gevolg van lagere prijzen. Het aandeel leverde 9,3 procent in.

Toegenomen olievoorraden

De Amerikaanse regering maakte woensdag bekend dat de olievoorraden in september onverwacht zij toegenomen. Op de olieprijs had die mededeling geen effect, een vat ruwe olie van 159 liter kostte in New York nog altijd ruimschoots meer dan 80 dollar. Desondanks noteerden de Amerikaanse oliefondsen lager. ExxonMobil verloor 1 procent, Chevron 0,9 procent en ConocoPhillips, dat liet weten in het derde kwartaal minder winst te verwachten uit raffinage, moest 1,8 procent terug.

Autofabrikant General Motors behoorde tot de sterkste stijgers in de Dow met een koerswinst van 1,6 procent. het bedrijf zag zijn verkoopcijfers in de VS in september met 4 procent groeien. Ook de doe-het-zelfketen Home Depot zat in de lift met een plus van 1,9 procent.

Meer over