Beurzen van Londen en Frankfurt gaan op in gigant

De beurzen van Londen en Frankfurt, al veruit de twee grootste van Europa, willen fuseren tot een nieuwe gigant. Het nieuws werd dinsdag bekendgemaakt, net nadat in Groot-Brittannië de discussie over het EU-lidmaatschap door de aankondiging van een referendum zo hoog is opgelaaid. De City en het Britse bedrijfsleven zijn fel gekant tegen een zogeheten Brexit.

null Beeld AFP
Beeld AFP

De London Stock Exchange en Deutsche Börse zeggen te streven naar een fusie van gelijken. Maar de aandeelhouders van Deutsche Börse krijgen een meerderheid van 54,4 procent in de nieuwe overkoepelende houdstermaatschappij. Euronext, dat weer op eigen benen staat na de ontbinding van de fusie met de New York Stock Exchange, zal als kleintje achterblijven. In Euronext zitten de beurzen van Amsterdam, Parijs, Brussel en Lissabon.

Beleggers verwelkomden de fusie. De aandelen van de London Stock Exchange stegen met 12 procent tot 26,14 pond sterling (33,42 euro), die van Deutsche Börse met 2,8 procent tot 79 euro. De marktkapitalisatie zal uitkomen op zo'n 30 miljard euro. Daarmee kan deze beurs concurreren met andere gigamarkten als de Hong Kong Exchange & Clearing en de Amerikaanse beurzen CME Group (eigenaar van de termijnmarkten in Chicago) en Intercontinental Exchanges (eigenaar van onder meer de beurs van Wall Street en de Londense derivantenbeurs Liffe).

Transparantie

De fusie komt op een moment dat de handel van financiële producten via de officiële centrale markten terrein terugwint op die op de onderhandse markten, het interbancaire circuit. Toezichthouders willen in het kader van transparantie dat financiële producten weer via de officiële beurzen worden verhandeld. In een persbericht zeggen de besturen van beide beurzen dat 'een potentiële fusie de beide beurzen aanzienlijk zal versterken en een leidende infrastructuur voor de Europese en mondiale markten in financiële producten zal zijn'.

Het is niet de eerste keer dat een poging tot een fusie wordt gedaan. In het voorjaar van 2000 werden ook al fusiebesprekingen gevoerd. Maar die werden in de war geschopt door een onvriendelijk overnamebod van de Zweedse beursorganisatie OMX op de 215 jaar oude beurs van Londen.

Posities versterkt

Deutsche Börse bracht vervolgens een hoger bod uit, dat weer werd overtroffen door een bod van de Australische beurs. Uiteindelijk werden alle biedingen verworpen. Dat gold ook voor de toenaderingspogingen van Euronext in 2005 en een overnamebod van Nasdaq een jaar later. Inmiddels heeft de London Stock Exchange de beurzen van Milaan en Toronto overgenomen.

Mogelijk zal deze megafusie ook opnieuw Euronext uitdagen schaalvergroting te zoeken. De koers van de eigenaar van de Amsterdamse beurs steeg dinsdag al met ruim 2 procent.

De beurzen van Londen en Frankfurt hebben hun posities de afgelopen tijd verder versterkt. Zo kocht de Londense beurs enkele clearingorganisaties die effectentransacties administratief afwikkelen. Deutsche Börse is verder eigenaar van Eurex, de veruit grootste derivatenmarkt van Europa met hoofdzetel in Duitsland.

Meer over