Beurzen over hele wereld onderuit

Beleggers maken zich steeds meer zorgen over afzwakken van de groei van de Chinese economie...

amsterdam De beurzen gingen dinsdag wereldwijd hard onderuit. De onrust begon op de Aziatische beurzen, en breidde zich in de loop van de dag uit naar Europa en de Verenigde Staten. De beurs van Shanghai verloor 4,3 procent, de AEX sloot 3,5 procent lager en de Dow Jones stond bij het sluiten van deze editie ook diep in het rood.

Banken en grondstoffenproducenten liepen de hardste klappen op. Beleggers maken zich in toenemende mate zorgen over de Chinese economie. De Chinese regering heeft grote hoeveelheden geld in de economie gepompt, waardoor die zich na de kredietcrisis razendsnel oprichtte. De vraag is echter hoe duurzaam deze groei is.

De zorgen werden dinsdag bevestigd door een rapport van The Conference Board, een Amerikaans onderzoeksinstituut, dat zijn groeiverwachtingen voor China naar beneden bijstelde. Economen van Citigroup sloten zich hierbij aan door te stellen dat de Chinese export last heeft van ‘sterke tegenwind’.

De Chinese groei is een belangrijke stimulans voor de wereldeconomie. Als die afzwakt, moet een ander land het stokje overnemen. De hoop is daarbij gevestigd op de VS, maar de cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen die gisteren verschenen boden weinig hoop.

De onrust werd versterkt doordat deze week een lening van de Europese Centrale Bank afloopt. De lening, die een totale omvang heeft van 442 miljard en een looptijd van een jaar, is verstrekt aan de Europese banken. Vooral Zuid-Europese banken – de Griekse voorop – leunen zwaar op het ECB-geld. De ECB doet zijn uiterste best om de gevolgen te verzachten. Vandaag kunnen banken onbeperkt inschrijven op een 3-maandslening. De opbrengst zal uitwijzen hoe slecht het Europese bankwezen er nog aan toe is.

Zuid-Europese banken dringen er bij de ECB op aan langer 1-jaarsleningen te verstrekken, maar de ECB houdt vooralsnog vast aan zijn voornemen zich langzaam van de financiële markten terug te trekken. Vanwege de onrust rond de Griekse staatsobligaties voelde de ECB zich eerder wel gedwongen om weer 6-maandsleningen te verstrekken.

Meer over