Beurzen nemen rustig afscheid van 2004

De internationale aandelenbeurzen zijn vrijdag rustig het jaar uitgegaan. Doordat veel beleggers en handelaren vast een dag vrij hadden genomen, viel er niet al te veel te beleven op de handelsvloeren van de grote financiële centra....

Van onze verslaggever Douwe Douwes

De AEX-index sloot vrijdag op een stand van 348,08. Dat komt neer op een winstje van 0,81 punt, ofwel 0,2 procent.

In vergelijking met eind 2003 is de toonaangevende graadmeter in Amsterdam met 3,1 procent gestegen. De andere beurzen in Europa deden het dit jaar een stuk beter.

De beurs in Londen noteerde vrijdag 0,1 procent lager en Parijs verloor 0,2 procent. Over het hele jaar werden deze beurzen rond de 7 procent meer waard. In Frankfurt, waar de beurs in 2004 ruim 7 procent steeg, werd vrijdag niet gehandeld. Deze beurs beleefde donderdag al de laatste dag van het jaar. De Brusselse aandelenbeurs deed het verreweg het beste onder de West-Europese beurzen. De Bel-20 boekte over het afgelopen jaar een winst van ongeveer 30 procent. Dat was vooral te danken aan een grote koerswinst voor Fortis, een zwaargewicht in de Belgische index.

De Amerikaanse effectenbeurs luidde het jaar uit met een miniem verlies. Een rally vlak voor het einde van dit jaar haalde de Dow Jones Industrial Average index vrijdag niet meer. De toonaangevende graadmeter sloot 17,29 punten lager op 10.783,01 punten. De Nasdaq verloor 2,90 punten en eindigde op 2175,44 punten.

Afgelopen dinsdag belandde de index met 10.854,54 punten op het hoogste slot dit jaar. In beurskringen werd gespeculeerd op een nieuw record op oudejaarsdag. Dat de klimmende Amerikaanse graadmeter inzet is van weddenschappen geeft aan dat het vertrouwen op Wall Street is teruggekeerd.

De index maakte in november en december de verliezen van eerder dit jaar ruimschoots goed en lijkt ondanks de afremmende werking van de hoge olieprijs de weg omhoog te hebben gevonden.

Op de laatste handelsdag van 2004 werd de Dow Jones-index aangevoerd door Intel (plus 0,6 procent). Olieconcern Exxon Mobil en American Express sloten respectievelijk 0,5 en 0,4 procent hoger. Chipfabrikant Nvidia was met een winst van 3,1 procent het sterkst stijgende Nasdag-fonds.

McDonalds, Exxon Mobil en Boeing presteerden de afgelopen twaalf maanden het best in de Dow Jones. Farmacieproducent Merck, Intel en General Motors bungelden onderaan.

Meer over