NieuwsDalende beurskoersen

Beurzen kelderen opnieuw, ondanks ingrijpen van centrale banken

De aandelenbeurzen kelderden maandagochtend opnieuw, ondanks de enorme steunoperatie van centrale banken, met name de Amerikaanse Fed.

Ook op de beurs van Tokio duiken de beurskoersen maandag verder omlaag. Beeld AFP
Ook op de beurs van Tokio duiken de beurskoersen maandag verder omlaag.Beeld AFP

De AEX-index, de graadmeter van de beurs van Amsterdam, noteerde rond 11.30 uur 399 punten. Dat is een verlies van nog eens 7 procent ten opzichte van vrijdag.

Hiermee komt het totale verlies sinds de uitbraak van corona in Europa op 37 procent. Alleen al de AEX-fondsen in Amsterdam hebben zo’n 400 miljard euro aan beurswaarde ingeleverd.

Recessie

Iedereen gaat er nu vanuit dat er een recessie zal komen. Alle grote economieën zullen krimpen nu hele bedrijfssectoren zoals het toerisme, de horeca en de luchtvaart volkomen stilliggen en andere met grote productie-afnames rekening moeten houden.

De internationale handel is volledig ingestort. De Europese Commissie gaat nu uit van een krimp van de economie dit jaar van 0,5 tot 1 procent, aldus eurocommissaris Thierry Breton maandagochtend. Eerder werd nog een groei voorzien van 1,4 procent.

De Fed, de koepel van Amerikaanse centrale banken, kwam zondagavond met zijn eigen whatever is takes-maatregelen. De Fed besloot de rente terug te brengen van 1 naar 0 procent. Vorige week werd de officiële rente al verlaagd van 1,5 naar 1 procent. De Fed nam het besluit voor de opening van de beurzen in Azië, maar kon verdere koersdalingen daar niet voorkomen.

Daling zet door

Ook in Europa zetten de dalingen door. De Britse beurs verloor bij de opening 6 procent, de Duitse beurs 7 procent. Amsterdam verloor bij de gongslag meteen al 4,8 procent, waarna de daling doorging.

De Fed zegt de rente rond het nulpunt te houden totdat de bank ‘het vertrouwen heeft dat de economie recente gebeurtenissen te boven is’ en weer op koers is om de doelen van de centrale bank te behalen. Die doelen zijn maximale werkgelegenheid en prijsstabiliteit met een inflatie van rond de 2 procent. Ook herstart de Fed een opkoopprogramma van obligaties voor een bedrag van 700 miljard dollar.

De Fed en vijf andere centrale banken, waaronder de Europese Centrale Bank, spraken verder af om bepaalde onderlinge transacties die centrale banken van voldoende vreemde valuta moeten voorzien goedkoper te maken. Het gaat om zogeheten swaps in valuta, waarbij de ene centrale bank vreemde valuta van de andere koopt, met de belofte deze later tegen een vaststaande wisselkoers terug te kopen.

Ook de Bank of England, de Bank of Canada, de Bank of Japan en de Zwitserse Nationale Bank zijn bij deze overeenkomst betrokken. De dollar zakte door het Fed-besluit iets ten opzichte van de euro.

Schade beperken

Rick Lacaille van de zakenbank State Street zegt dat de centrale banken het niet alleen kunnen. ‘Het is essentieel dat de overheden ook in actie komen. Maar regeringen en centrale banken kunnen op korte termijn de situatie niet normaliseren. Ze moeten zich richten op de gezondheidsmaatregelen. Wel kunnen ze de economische schade beperken. Het is belangrijk dat ze samenwerken en dat er een gezamenlijk budgettair antwoord komt op de gebeurtenissen.’

De koersdalingen treffen met name de pensioenfondsen hard. Vorige maand zakten de dekkingsgraden van de pensioenfondsen al onder de 90 procent, waardoor kortingen dreigen. De zogeheten dekkingsgraad van ABP, het grootste fonds van het land, daalde in februari met 5,4 procentpunt tot 88,7 procent. Dit betekent dat ABP voor elke euro die het ambtenarenfonds in de toekomst aan pensioenen moet uitkeren, minder dan 89 eurocent in kas heeft.

Ook bij zorgfonds PFZW staan de zaken er slecht voor. Daar daalde de graadmeter tot 90,4 procent, van 95,7 procent eind januari. Verder zakte de olieprijs verder weg, maandagochtend kwam hij zelfs onder de 30 dollar.

Lees verder
Tal van sectoren in binnen- en buitenland vrezen voor een tragedie en vragen om noodplannen. De centrale banken nemen ijlings maatregelen. Een economische crisis lijkt onontkoombaar nu hele sectoren stilvallen door het coronavirus.

Meer over