Beurzen Azië dalen door onrust over VS

TOKIO (ANP) - TOKIO (ANP-AFX) - De aandelenmarkten in het Verre Oosten lieten woensdag verliezen zien. Zwakke woningmarktcijfers en een tegenvallend consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten voeden ongerustheid over een afkoeling van de Amerikaanse economie, de grootste exportmarkt voor de regio.

De Nikkei-index van 225 hoofdfondsen in Tokio sloot 1,2 procent lager op 17.236,16 punten. Elders in het Verre Oosten sloot de Kospi in Seoul met een verlies van 0,7 procent. De beurs in Sydney verloor 0,3 procent. De Hang Seng-index in Hongkong sloot 0,2 procent lager.

Canon was een van de lichtpuntjes op de Japanse beurs, nadat het dinsdag een stijging van het bedrijfsresultaat bekendmaakte. Het aandeel steeg met 0,8 procent. Yahoo Japan maakte een recordwinst bekend en zag zijn aandelen met 11 procent in waarde toenemen. De aandelen van telecomaanbieder KDDI kelderden echter met ruim 5 procent, nadat Merrill Lynch zijn waardering van het aandeel verlaagde.

Winstwaarschuwing Daihatsu

Ook de Aziatische auto-industrie moest woensdag op de beurs verliezen incasseren. De aandelen Daihatsu daalden met 5 procent nadat het autobedrijf waarschuwde voor een mogelijke winstdaling komend jaar. Toyota en Honda daalden beide met 2 procent. Honda verlaagde zijn groeiverwachtingen voor het komend jaar.

De olieprijs was stabiel, na een daling van 1 dollar per vat op dinsdag. De dagen daarvoor liep de olieprijs juist op tot boven de 65 dollar per vat.

Meer over