nieuwssaudi aramco

Beurswaakhond keurt beursgang staatsolieconcern Aramco goed

De Saoedische beurswaakhond (CMA) heeft de beursgang van het staatsolieconcern Saudi Aramco goedgekeurd. De waarde van de aandelen wordt in de komende weken bepaald, voordat beleggers zich voor de aandelen kunnen inschrijven.

Een medewerker van Aramco. Beeld REUTERS
Een medewerker van Aramco.Beeld REUTERS

De goedkeuring van CMA is zes maanden geldig. Mocht het olieconcern de voorwaarden van de aandelen voor die tijd niet bekend hebben gemaakt, dan wordt de goedkeuring ingetrokken.

Bij de beursgang brengt Saudi Aramco waarschijnlijk een belang van 1 tot 2 procent naar de beurs in de Saoedische hoofdstad Riyad, om later een internationale notering toe te voegen. Daarbij wordt het bedrijf mogelijk gewaardeerd op zo’n 1500 miljard tot 2000 miljard dollar, waarmee het concern direct het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld zou worden. Volgens televisiezender Al Arabiya brengt het olieconcern op 10 november het prospectus uit.

Wereldwijd wordt al heel lang op de megabeursgang gewacht. Eerder dacht iedereen dat de Saudi’s de stap vorige maand al zouden aankondigen. Maar toen kwamen er opeens berichten dat de aankondiging werd uitgesteld. Dat had naar verluidt te maken met de droneaanval op enkele Saoedische olie-installaties in september. Zorgen bij investeerders over de gevolgen daarvan moesten worden weggenomen.

De inkomsten van de beursgang komen ten goede aan een nieuw investeringsfonds. Daarmee wil kroonprins Mohammed bin Salman het land in 2030 minder afhankelijk maken van olie-export.

Saudi Aramco is de grootste en meest winstgevende oliemaatschappij ter wereld. Het bedrijf pompt 10 procent van de wereldproductie aan olie op.

Lees meer over Aramco

Wie belegt er anno 2019 nu nog in een olieconcern als Aramco?

De beursgang van Saudi Aramco, ’s werelds winstgevendste bedrijf, werd tweemaal uitgesteld. Wil de Saoedische kroonprins Mohammad bin Salman te veel geld of is het te laat om een olieconcern te verkopen?

Meer over