Beursfraudezaak treft opnieuw Van der Moolen

President-commissaris Hans K. van het hoekmansbedrijf Van der Moolen is door justitie verhoord in de beursfraude-affaire. De naam van K....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) heeft K. vrijwillig uitgelegd hoe de zaken volgens hem in elkaar steken. Dat was al in maart, maar lekte gisteren pas uit. Het is niet duidelijk of K. nu verdachte is; justitie weigert commentaar. K., die zich in 1996 terugtrok als directeur van Van der Moolen, is woedend over suggesties dat hij verdacht wordt.

'Het is schandelijk dat mijn gesprek met justitie is uitgelekt. Het maakt dan voor je reputatie kennelijk niet meer uit of je als getuige of verdachte bent gehoord', aldus K., vanuit zijn woning in Monaco. De rentenierende effectenhandelaar, goed voor een vermogen van meer dan honderd miljoen, ontkent elke betrokkenheid bij anonieme coderekeningen waarmee zwart geld op de Amsterdamse beurs zou zijn belegd.

K. wordt net als de hoofdverdachten in de beursfraude-affaire Adri S. en Han Vermeulen, gezien als een golden boy van de beursvloer. Hij maakte in de jaren tachtig en negentig fortuin als effectenmakelaar. De effectenbank Van der Moolen werd onder zijn leiding groot en is nog steeds een succes. Via overnames in de VS heeft het bedrijf een sterke positie op Wall Steet opgebouwd.

K. werd in november 1997 al in verband gebracht met de beursfraude. Perspublicaties leidden toen tot een schriftelijke verklaring van Van der Moolen, dat het bedrijf noch de president-commissaris door het OM als verdachten werden beschouwd.

'De directie van Van der Moolen is verbolgen over deze ongefundeerde en ondermijnende verdachtmakingen. Zij wenst daarvan in het belang van de goede naam van de onderneming verschoond te blijven,' aldus de verklaring van 6 november vorig jaar.

Tot een herhaling van zo'n ontlastende verklaring is het gisteren niet gekomen. Vast staat dat het bedijf Van der Moolen geen blaam treft, maar of K. nu als verdachte moet worden beschouwd en welke beschuldiging dan tegen hem is ingebracht, bleef gisteren onduidelijk. Officier van justitie H. de Graaff, leider van het Clickfonds- onderzoek, hield zich stil.

Van der Moolen stelt er bij het bedrijf geen aanwijzingen zijn dat K. nu tot de verdachten gerekend wordt. De handelaar in ruste houdt het op vuilspuiterij. K.: 'Er zijn altijd mensen te vinden die jaloers zijn op mijn succes en mijn geld. En die graag verdachtmakingen naar buiten brengen om mij te beschadigen.'

Meer over