Beursfraude kost topman NBM de kop

Justitie heeft dinsdagavond opnieuw twee arrestaties verricht in de beursfraudezaak. Een van de twee is André B., bestuursvoorzitter van NBM-Amstelland, een aannemers- en handelsbedrijf met een omzet van 3,8 miljard én met een beursnotering....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De verdachte bestuursvoorzitter zit vast in een cel in Hoofddorp, aldus een woordvoerder van het bedrijf. Het bedrijf vindt dat geen reden voor ontslag.

De andere nieuwe arrestant is Roger L., tot 1 februari vorig jaar directeur van commissionairshuis Gestion. Gestion was een van de bedrijven waar op 24 oktober een inval werd gedaan. Enkele weken later werd Adri S., commissaris, eigenaar en sterke man van Gestion, aangehouden; hij is een van de hoofdrolspelers in de hele beursaffaire.

De nu aangehouden Roger L. kent ook de andere hoofdrolspeler in de beursaffaire al heel lang: Han V. Tot 1983 werkten beiden bij Van Meer Effectenbank, het tegenwoordige Van Meer James Capel. Bij die bank heeft vrijwel niemand meer enige herinnering van Roger L. Het schijnt dat de Han V. en Roger L. geen vrienden van elkaar waren. Roger L. verkocht zijn belang in Van Meer in 1983 en richtte in 1986 Gestion op. Weer enkele jaren later kocht Adri S. zich in bij Gestion en bouwde het uit tot een toonaangevende effectenonderneming.

Toen de inval bij Gestion net had plaatsgevonden, wist Roger L. van de prins geen kwaad. 'Ik weet nergens van', vatte hij zijn kennis samen. En: 'Ik was bijzonder verrast over die inval.' Maar volgens justitie heeft hij deelgenomen aan een criminele organisatie, zich schuldig gemaakt aan witwassen en misbruik van voorwetenschap. Ook zou hij steekpenningen hebben betaald en belastingfraude en valsheid in geschrifte hebben gepleegd.

De arrestatie van Roger L. en André B. komt één dag nadat officier van justitie De Graaf in het Zwitserse Chur de administratie van ESC in handen heeft gekregen. Een andere verdachte, de vermogensbeheerder Dirk de G., heeft zijn vrijlating gekocht door De Graaf zijn medewerking toe te zeggen. Of de namen van Roger L. en van André B. uit de administratie van ESC zijn gebleken, wil justitie niet zeggen, maar beslist niet ontkennen.

Met de aanhouding van de gentleman Roger L. lijkt een reünie in de gevangenis van ex-medewerkers van Bank Paribas in de maak. Voordat Roger L. bij Van Meer Effectenbank kwam werken, werkte hij bij Paribas. Daar werkte toen ook Berry van den B., die eergisteren werd aangehouden. En, toeval of niet: ook Rob Nusse werkte daar, die gisteren door het Amsterdamse hof werd veroordeeld tot 240 uur dienstverlening wegens zijn betrokkenheid bij de vorige beursfraude-affaire, de Nusse Brink-affaire.

De gearresteerde Berry van den B. heeft zijn belangrijkste commissariaat, dat bij technische groothandel Landré en Glinderman, opgegeven, zo heeft het beursgenoteerde Vianense bedrijf laten weten. Van den Brink heeft sinds 1996 een belang van 10,4 procent in Landré.

Meer over