Beurs veert op in laatste handelsuur

Vrijwel de gehele dag had de Amsterdamse effectenbeurs last van winstnemingen, maar in het laatste uur veerde de beurs ineens op om de handelsdag positief te besluiten....

Het waarom van de plotselinge rally was onduidelijk. 'Een duidelijkereden voor de omslag is er niet. Dat zijn nu eenmaal krachten in de markt.Men wil blijkbaar de rally vasthouden en grijpt daarvoor naar elkeaanleiding', aldus eeen handelaar van zakenbank Theodoor Gilissen Bankiers.

Verliezen waren er gedurende de gehele dag over een breed front teconstateren. De beurs in Tokio had donderdag al het grootste verlies intwee maanden tijd geboekt en de indices op Wall Street waren in het roodgeopend.

Ook op de andere Europese beursvloeren was aan het eind van dehandelsdag herstel te zien. Uiteindelijk boekten de graadmeters inFrankfurt en Parijs eveneens kleine winsten (0,4 en 0,2 procent). Londenbleef min of meer onveranderd.

ING en Aegon hadden last van winstnemingen. Beide financiëleinstellingen zijn de afgelopen maanden fors gestegen. ING klom maar liefst15 procent sinds eind september, de grootste winst sinds twee jaar. Aegonsteeg in die periode 13 procent erbij. Donderdag vonden de beleggers hettijd hun winsten te cashen. ING verloor 0,2 procent op 28,68 euro. Aegonmoest een verlies van 1,1 procent op 13,98 euro nemen.

Olieconcern Shell, dat veel gewicht in de schaal legt in Amsterdam,steeg 1,57 procent door een stijging van de olieprijzen in New York. OokTNT en Numico behoorden tot de winnaars bij de hoofdfondsen, met toenamesvan respectievelijk 1,38 procent en 1,15 procent. De grootste procentuelestijging kwam op naam van Getronics dat 3,16 procent toevoegde, op 10,88euro.

In de Midkap-index, van middelgrote fondsen, waren de verliezers inaantal in de meerderheid. Veertien van de 24 fondsen sloten in het rood.Dat betekende echter niet dat de graadmeter terrein verloor. DeMidkap-index kwam, net als zijn grote broer, 0,2 procent hoger uit.

Daaraan droeg vooral de koersstijging van Air France-KLM bij. Deaandelen van de luchtvaartmaatschappij waren gewild. De goede cijfers overhet vervoer leverden woensdag al winst op. Donderdag kwam daar nog eens 3,5procent bij.

Een andere stijger was CSM. Het voedingsconcern gaat een deel van zijnbakkerijactiviteiten afstoten en kocht eigen aandelen in. Het fonds won 0,3procent.

Meer over