Beurs van Tokio ‘onthoofd’ na blunder

De recente miljardenblunder van de Japanse effectenbank Mizuho heeft drie bestuurders van de beurs van Tokio de kop gekost. President-directeur Takuo Tsurushima en twee andere directeuren zijn dinsdag opgestapt....

Het trio wordt verantwoordelijk gehouden voor tekortkomingen in het computersysteem dat de koop-en verkooporders afhandelt voor de op een na grootste effectenbeurs ter wereld.

Die fouten leidde twee weken geleden tot een verkoopopdracht van 610 duizend aandelen in de onbeduidende beursdebutant J-Com tegen de prijs van een yen per stuk. Een handelaar van de verkopende bank had één aandeel van 610 duizend yen willen verkopen. Tot vier keer toe trachtte de werknemer van Mizuho Securities zijn vergissing te corrigeren, maar de computers lieten niet toe dat de order werd geschrapt, hoewel ze voor de tikfout waarschuwden.

Voor Mizuho Securities is de schade inmiddels opgelopen tot 40 miljard yen (286 miljoen euro); meer dan de jaarwinst van de bank. Het aantal aandelen dat door de omissie in de handel kwam, was veertig keer het aantal uitstaande aandelen van J-Com. Mizuho probeerde dezelfde dag nog alle aandelen terug te kopen.

Het bestuur van de beurs van Tokio lag al langer onder vuur door gebreken in de automatisering. Vorige maand kwam de handel voor het eerst volledig tot stilstand door storingen. Daarbij kwam aan het licht dat het reservesysteem niet niet optimaal functioneerde.

De aftredende Tsurushima is niet de enige die bloedt voor de Mizuho-flater. Zes andere hooggeplaatste functionarissen leveren drie maanden lang 10 procent van hun salaris in.

In beurskringen is een ruzie uitgebroken over de manier waarop de financiële nasleep van de flater moet worden rechtgestreken. Enkele handelaren die winst boekten op de Mizuho-transacties weigeren dat geld terug te storten, tot chagrijn van de zes banken die daarmee wel hebben ingestemd.

Sommige beleggers hebben stevig geprofiteerd. De grootste winst is opgestreken door een 27-jarige inwoner van de stad Ichakawa. De werkloze man was een van de kopers van de aandelen van een yen. Hij verkocht de waardepapieren in J-Com later voor 912 duizend yen; een winst van meer dan twee miljard yen (14 miljoen euro).

Meer over