Beurs van Tokio 'onthoofd' na blunder

De recente miljardenblunder van de Japanse effectenbank Mizuho heeft drie bestuurders van de beurs van Tokio de kop gekost. President-directeur Takuo Tsurushima en twee andere directeuren zijn dinsdag opgestapt....

Het trio wordt verantwoordelijk gehouden voor tekortkomingenin het computersysteem dat de koop-en verkooporders afhandeltvoor de op een na grootste effectenbeurs ter wereld.

Die fouten leidde twee weken geleden tot een verkoopopdrachtvan 610 duizend aandelen in de onbeduidende beursdebutant J-Comtegen de prijs van een yen per stuk. Een handelaar van deverkopende bank had één aandeel van 610 duizend yen willenverkopen. Tot vier keer toe trachtte de werknemer van MizuhoSecurities zijn vergissing te corrigeren, maar de computerslieten niet toe dat de order werd geschrapt, hoewel ze voor detikfout waarschuwden.

Voor Mizuho Securities is de schade inmiddels opgelopen tot40 miljard yen (286 miljoen euro); meer dan de jaarwinst vande bank. Het aantal aandelen dat door de omissie in de handelkwam, was veertig keer het aantal uitstaande aandelen van J-Com.Mizuho probeerde dezelfde dag nog alle aandelen terug te kopen.

Het bestuur van de beurs van Tokio lag al langer onder vuurdoor gebreken in de automatisering. Vorige maand kwam de handelvoor het eerst volledig tot stilstand door storingen. Daarbijkwam aan het licht dat het reservesysteem niet niet optimaalfunctioneerde.

De aftredende Tsurushima is niet de enige die bloedt voor deMizuho-flater. Zes andere hooggeplaatste functionarissen leverendrie maanden lang 10 procent van hun salaris in.

In beurskringen is een ruzie uitgebroken over de manier waaropde financiële nasleep van de flater moet worden rechtgestreken.Enkele handelaren die winst boekten op de Mizuho-transactiesweigeren dat geld terug te storten, tot chagrijn van de zesbanken die daarmee wel hebben ingestemd.

Sommige beleggers hebben stevig geprofiteerd. De grootstewinst is opgestreken door een 27-jarige inwoner van de stadIchakawa. De werkloze man was een van de kopers van de aandelenvan een yen. Hij verkocht de waardepapieren in J-Com later voor912 duizend yen; een winst van meer dan twee miljard yen(14 miljoen euro).

Meer over