Beurs valt stil, de winst is binnen

Wachten de beleggers op de eindejaarsrally? Het lijkt er op. Dinsdag gebeurde er weinig op de Amsterdamse effectenbeurs. Waarom zouden de investeerders zich ook haasten?...

De kwartaalcijfers van de grote bedrijven zijn achter de rug en winst voor het jaar is binnen. De AEX-index is in 2006 tot nu toe bijna 55 punten gestegen, van 436,78 punten naar 491,73 punten. Een rendement van 12,5 procent. Genoeg om even de hand op de knip te houden.

De handelaren geloven het deze week temeer, daar in de Verenigde Staten Thanksgiving aanstaande is. Donderdag is Wall Street gesloten en vrijdag is die beurs maar een halve dag open. Ook het gebrek aan richtinggevende macrocijfers fleurde de handel niet op.

De volumes waren dan ook laag op het Damrak. Net als de overige Europese beursen sloot de belangrijke AEX-index marginaal hoger.

De graadmeter sloot praktisch onveranderd op 491,73 punten. De MidKap-index ging 0,3 procent vooruit tot 639,97 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt wonnen beide 0,1 procent. Londen zag, net als het Damrak, de eerdere winst in rook opgaan.

De stemming in Amsterdam werd vooral bepaald door de handel in middelgrote en kleine aandelen. Onder de middelgrote bedrijven kreeg Crucell een gevoelige tik, met een koersverlies van 3,3 procent. Het biotechnologiebedrijf uit Leiden maakte bekend dat het de Zweedse vaccinfabrikant SBL Vaccin overneemt voor 39,4 miljoen euro.

In verband met die overname wil het biotechbedrijf voor 80 miljoen euro aan nieuwe aandelen uitgeven, waardoor er een verwatering van ruim 7 procent ontstaat. De emissie dient deels om de overname van het Zweedse bedrijf te financieren.

Beleggers zijn daar niet erg blij mee. Maandag verloor het fonds al meer dan 2 procent, net als branchegenoot Pharming. Laatstgenoemd aandeel (min 0,6 procent) was dinsdag ook weer uit de gratie. Het supermarktbedrijf Laurus leverde bijna 5 procent in. Voorbeurs werd bekendgemaakt dat de financieel directeur van concurrent Schuitema, Adri Ruis, vanwege een verschil van inzicht opstapt. Gespeculeerd wordt op een overstap naar Laurus, waar de oud-topman van Schuitema Jan Brouwer de scepter zwaait.

De producent van versnellingsbakken Antonov sloot 9,5 procent hoger, nadat het bedrijf een eerste order had gekregen van zijn Duitse productiepartner voor een onderdeel van de nieuwste generatie versnellingsbakken. Dat het bedrijf ook extra aandelen uitgeeft, is voor beleggers duidelijk van ondergeschikt belang.

Meer over