Beurs noteert weer technologiebedrijf

Automatiseerder Avalix sluit zich aan bij de lange rij technologiebedrijven dat dit jaar naar de beurs gaat. Het vijf jaar oude bedrijf uit Houten met 700 medewerkers zal naar de officiële markt gaan, en niet de NMAX-beurs voor starters, zoals zoveel branchegenoten....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Avalix werd in 1993 opgericht door Rene Vos, toen 34 jaar oud. Aanvankelijk heette het nog niet Avalix, maar Datapool Plus, een uitzendbureau van free lance-automatiseerders. Vos begon dit bedrijf met twee medewerkers toen hij de hand kon leggen op een adressenbestandje van uitzend-automatiseerders.

In de voorafgaande jaren had hij ervaring opgedaan als interim-manager bij verschillende computerbedrijven, zoals Acorn Business Group. Zijn achtergrond in accountancy en fiscaal recht moet van pas zijn gekomen, want het bedrijf groeide in razende vaart, en geheel op eigen kracht.

'Toen de eerste activiteit op poten stond ben ik gaan kijken hoe ik meer waarde kon toevoegen', aldus directeur Vos.

Zo ontstond een groep van tien werkmaatschappijen waar Vos enkele jaren geleden een holding bovenop zette, Avalix geheten. Het bedrijf is inmiddels gespecialiseerd in het op maat bouwen van software, zegt hij. Ondernemingen die niet geholpen zijn met de standaard pakketsoftware van ontwikkelaars als Baan of SAP, wenden zich tot Avalix.

Belangrijke klanten zijn ING, ABN Amro, Philips, Akzo en KLM. Tot dit jaar groeide het bedrijf geheel autonoom, maar recent deed het zijn eerste overname, Cypres Beheer te Nieuwegein dat 150 medewerkers telt.

In de toekomst zijn meer overnames echter onvermijdelijk, en daarom is een beursgang noodzakelijk, zegt Vos. 'De trend in de markt is verbreding. Onze klanten willen steeds vaker naast technische kennis van software dat we ook kennis hebben van hun branche. Daarnaast willen ze dat we actief zijn in het buitenland.'

Op een omzet van 80 miljoen gulden in 1997 boekte het bedrijf een onbelaste winst van 9,5 miljoen gulden.

Meer over