Beurs New York fuseert met Euronext

NEW YORK (ANP) - De effectenbeurs van New York, de New York Stock Exchange (NYSE), en Euronext, de exploitant van de beurzen in Amsterdam, Parijs, Lissabon en Brussel, willen fuseren. Daartoe hebben de twee bedrijven een akkoord gesloten, zo liet NYSE donderdag in New York weten.

De New Yorkse beurs wil Euronext overnemen voor 7,78 miljard euro, ofwel 10 miljard dollar. De Amerikaanse beurs wil dat bedrag betalen in een combinatie van geld en aandelen. Als de fusie slaagt, gaat het nieuwe bedrijf verder onder de naam NYSE Euronext. Het hoofdkantoor komt in New York en de huidige baas van NYSE, John Thain, neemt de leiding. Wel komen er internationale hoofdkantoren in Parijs en Amsterdam.

NYSE had vorige week al een bod uitgebracht op Euronext. Maar de Amerikanen zijn niet de enigen die azen op het Europese beursbedrijf. Ook het beursbedrijf Deutsche Börse wil Euronext overnemen. De Duitsers gaven eerder aan zelfs 10 miljard euro neer te willen tellen.

Voorkeur VS

Met het akkoord is duidelijk geworden dat bestuur van Euronext zijn voorkeur geeft aan een samengaan met de Amerikanen. Euronext-bestuursvoorzitter Jean-Francois Théodore liet dat een week geleden ook al weten tijdens een jaarvergadering voor aandeelhouders. Volgens Théodore levert een fusie met de NYSE meer besparingen op dan een samengaan met Deutsche Börse.

De vraag blijft of aandeelhouders akkoord gaan met de fusie. ,,Binnenkort krijgen zij de kans om zich over deze deal uit te spreken'', zei een woordvoerder van Euronext Amsterdam vrijdag. Hij denkt dat het wel zes tot acht maanden kan duren voordat de transactie is afgerond. Deutsche Börse heeft nog niet gereageerd op het akkoord, liet hij verder weten.

Bij een geslaagde overname ontstaat een bedrijf met een beurswaarde van ongeveer 15 miljard euro. Daarmee overstijgt de beurs van New York de Chicago Mercantile Exchange, nu de grootste beurs in de Verenigde Staten.

Hardmaken

De Nederlandse politiek moet zich hardmaken voor een sterkere rol van de effectenbeurs in Amsterdam in de nieuwe Amerikaans-Europese fusiebeurs die NYSE en Euronext willen creëren. ,,Anders blijft er voor Amsterdam niet meer dan een zwak stemmetje over'', aldus directeur Peter Paul de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vrijdag in reactie op de fusieplannen.

Volgens De Vries had Amsterdam al niet zo veel meer te vertellen binnen het Euronext-consortium. Met de komst van de Amerikanen dreigt het Damrak helemaal onder te sneeuwen. Dat kan grote gevolgen hebben voor Nederlandse bedrijven, aldus de VEB-voorman.

Meer over