Beurs maakt weer pas op de plaats

Na een paar dagen met winst kwam de AEX-index donderdag nauwelijks van zijn plaats. De graadmeter van de Amsterdamse beurs sloot op 393,92 punten (-0,1 procent)....

Akzo maakte bekend dat farmaciedochter Organon in Amerika een schikkingheeft getroffen in een slepende octrooizaak. De schikking levert hetbedrijf 142 miljoen dollar (118 miljoen euro) op. Het nieuws had weinigeffect op de koers, die met slechts 0,18 procent steeg.

Verreweg de meeste grote beursgenoteerde bedrijven hebben inmiddels hunhalfjaarcijfers gepubliceerd. De winst van de 133 beursfondsen steeg hetafgelopen halfjaar met bijna 27 procent tot 31,2 miljard euro. Dit blijktuit een onderzoek dat de Vereniging van Effectenbezitters gisterenpubliceerde. De grootste 25 fondsen, die samen de AEX vormen, waren goedvoor het leeuwendeel van winst. Royal Dutch Shell leverde de grootstebijdrage: bijna 12 miljard euro. De vier financiële instellingen - ABNAmro, Aegon, Fortis en ING - waren goed voor 8,9 miljard euro.

De totale omzet van alle beursfondsen nam veel minder snel toe, metbijna 17 procent. Veel van die omzetgroei was het gevolg van de gestegenolie- en staalprijs en van overnames. Als de omzet minder snel stijgt dande winst, duidt dat op een toename van de winstmarge.

Bedrijven bereikten dat vooral door te snijden in de kosten. Die daaldenonder meer door efficiëntiemaatregelen, het opschorten van investeringenen de lage rentelasten.

Bij de kleine fondsen viel Crucell op. Het biotechnologiebedrijf mag eenvaccin tegen TBC nu op mensen testen. Crucell won 2,3 procent.

Tele2 kreeg van de Europese Unie toestemming voor de overname vanVersatel. Het Zweedse telecomconcern biedt 2,20 euro per aandeel. Versatelwon een cent op 2,23 euro.

Kas Bank was een van dalers op de lokale markt. Analisten vinden degroeidoelstelling van de bank niet erg ambitieus. Kas Bank verloor 4,2procent.

Elders in Europa maakten de beursindices evenmin grote bewegingen. Demeeste bedrijfsresultaten kwamen uit Frankrijk. Daar vielen de cijfers vande bouwgigant Lafarge niet goed. 's Werelds grootste producent vanbouwmaterialen laat weten dat de nettowinst de eerste helft van het jaarmet bijna een kwart is geslonken. De koers zakte met 7,3 procent.

Meer over