Beurs en yen omhoog na vertrek Hashimoto

Op de effectenbeurs van Japan is de toonaangevende Nikkei-index maandag hoger gesloten. Ondanks het aftreden van premier Hashimoto eindigde de Japanse beursbarometer 1,7 procent hoger op 16.360,39 punten....

Van onze redactie economie

AMSTERDAM

Aanvankelijk had de forse nederlaag die de regeringspartij zondag had geleden bij de verkiezingen voor het Hogerhuis gezorgd voor een daling van de aandelenkoersen. Beleggers vreesden dat de politieke verandering tot vertraging zal leiden van de noodzakelijke maatregelen om de economie uit het slop te halen. Maar de beurs reageerde met een stijging op de aankondiging van het vertrek van premier Hashimoto .

De valutamarkt liet hetzelfde patroon zien. Tijdens de handel in Aziënoteerde de yen ten opzichte van de dollar 144,50. Dat is 3,5yen lager dan vrijdag toen één dollar 141 yen waard was. Maar in de loop van de dag trok de koers bij. Tegen het slot van de handel in New York werd 141,23 yen voor een dollar betaald.

De Japanse Kamer van Koophandel heeft de politiek opgeroepen snel de plannen voor beloofde belastingverlagingen verder uit te werken. KvK-voorzitter Kosaku Inaba wijst erop dat Japan met een recessie worstelt. Het land kan zich geen uitstel veroorloven en moet tal van knelpunten zien op te lossen.

Gisteren vergaderde de Bank voor Internationale Betalingen (BIB) in Tokio. De BIB is de centrale bank van de centrale banken. Voor de maandelijkse vergadering verschenen ondermeer de Amerikaanse Fed-president Greenspan, Bundesbank-president Tietmeyer en ECB-president Duisenberg. De BIB toonde zich bezorgd over de politieke situatie in Japan. 'Ik heb de indruk dat deze verkiezingen leiden tot politieke instabiliteit', zei BIB-president Alfons Verplaetse. Hij is tevens president van de Belgische centrale bank. 'Voor vertrouwen in de economie is politieke onzekerheid niet de beste situatie.'

Hij wees erop dat het herstel van de economie van Japan die zich momenteel in een recessie bevindt, belangrijk is voor de hele wereld.

Meer over