Betrokken zakenbankier uit beroemd regentengeslacht

Jonkeer mr Erik Beelaerts van Blokland, die vorige week onverwacht op 64-jarige leeftijd is overleden aan een hartaanval , was een van de bekendste Nederlandse zakenbankiers.

Peter de Waard

‘Hij is iemand die nooit met de waan van de dag is meegegaan. Toen het bestuur van de Goudsche Verzekeringen loonsverhoging wilde, keerde hij zich daartegen’, vertelt zijn dochter.

Jonkeer mr Erik Beelaerts van Blokland, die vorige week onverwacht op 64-jarige leeftijd is overleden aan een hartaanval , was een van de bekendste Nederlandse zakenbankiers.

De telg uit het regentengeslacht Beelaerts van Blokland was achtereenvolgens actief bij Pierson, Heldring & Pierson, MeesPierson en ten slotte bij de Nederlandse dochter van de Zwitserse zakenbank UBS. In de jaren tachtig was hij leider van een jong team van zakenbankiers dat adviseerde bij de beruchte overnamestrijd rond het uitgeversconcern Kluwer. Hij zou later vaak actief zijn bij bedrijfsovernames, zoals die van slijpschijvenfabrikant Flexovit.

Beelaerts van Blokland was ook maatschappelijk zeer betrokken. Zo was hij onder meer jarenlang voorzitter van het Nationale Jeugdfonds, bekend als Jantje Beton. In 2003 stopte hij bij UBS en werd hij voorzitter van de raad van commissarissen van Deloitte. Hij hield zich daar met name bezig met de integratie van Deloitte en fusiepartner Andersen. ‘Wij hebben Erik ervaren als een zeer toegewijde president-commissaris, met moderne opvattingen over corporate governance, waarbij maatschappelijke verantwoordelijkheid van de ondernemingen centraal stond’, aldus Deloitte.

Verder was hij de laatste jaren actief als bestuurslid van onder meer Vrienden van de Hermitage en was hij vicevoorzitter van het Prins Bernhard Cultuur Fonds en bestuurslid van de Algemene Loterij Nederland. Vooral de centralisatie van de activiteiten van het Prins Bernhard Cultuurfonds was voor hem een dagelijkse bezigheid.

Meer over