Beter overleg bij KLM moet onveiligheid voorkomen

Om te voorkomen dat vliegen met de KLM onveilig wordt, moeten de technische diensten van de luchtvaartmaatschappij beter met elkaar overleggen....

Van onze verslaggever

De commissie Droste concludeert na anderhalve maand onderzoek en interviews met zestig betrokkenen dat de vliegveiligheid bij de KLM op dit moment niet tekortschiet. Na bestudering van twaalf incidenten meent de commissie dat er geen vliegtuigen tegen de zin van grondwerktuigkundigen de lucht in zijn gegaan.

De commissie zegt dat de grondwerktuigkundigen wel onder grote druk beslissingen hebben moeten nemen die de veiligheid van reizigers ten goede komen. Ze vindt echter dat dergelijke beslissingen deel uit maken van het vak van grondwerktuigkundige. 'De grondwerktuigkundige had in alle gevallen het laatste woord', aldus Droste.

Een van de onderzochte besluiten betrof de controle van een landingsgestel dat niet ingetrokken kon worden na het opstijgen. Nadat dit drie maal was gebeurd, besloot de grondwerktuigkundige dat een intrektest nodig was. Dat was een kostbare operatie. Er moest zestig ton brandstof uit het vliegtuig worden verwijderd; ook moesten vierhonderd passagiers in een ander toestel naar hun bestemming worden gevlogen.

Het KLM-management vond de test niet nodig. Uit een elektronische proef was gebleken dat het mankement was verholpen. De grondwerktuigkundige hield echter vol, en kreeg volgens Droste zijn zin. De test verliep zonder problemen. Volgens de commissievoorzitter kan de grondwerktuigkundige de druk hebben ervaren als 'oneigenlijk'. Droste: 'Er moet een structuur komen die het mogelijk maakt om hierover te praten. Anders is het denkbaar dat de risico's toenemen.'

De technici die eerder hadden geklaagd, hebben niet kunnen reageren op het rapport. De KLM heeft hen een spreekverbod opgelegd. De Rijksluchtvaartdienst concludeerde eerder in een eigen onderzoek dat de KLM-toestellen veilig de lucht in gaan.

Meer over