Bestuurscrisis bij Getronics

Het vertrouwen van beleggers in Getronics, de grootste Nederlandse automatiseerder, is verder aangetast door aanwijzingen dat het bedrijf in een bestuurscrisis is terechtgekomen....

Van onze verslaggever Nico Goebert

De koers van Getronics kelderde woensdag op de Amsterdamse beurs met 5 procent door berichten in De Telegraaf dat Janssen is vertrokken na hevige ruzies met bestuursvoorzitter Klaas Wagenaar. Woordvoerder Dennis Doodeman van Getronics ontkent het verhaal niet, maar beperkt zich tot de mededeling dat het bedrijf ‘niet ingaat op geruchten’.

Het is de tweede afstraffing die Getronics dit jaar van de kant van beleggers ten deel valt. Begin augustus stortte de koers met 24 procent in van 8 naar minder dan 5 euro na teleurstellende resultaten en vooruitzichten.

Het automatiseringsbedrijf kondigde toen aan minstens duizend banen te schrappen, vooral buiten Nederland. Getronics heeft 25 duizend werknemers, van wie tienduizend in Nederland. Het concern verwacht dit jaar een omzet van 2,6 miljard euro.

Maar de winstgevendheid valt zwaar tegen. Pas begin september kwam Getronics tot een akkoord met de banken over de benutting van een kredietlijn van 484 miljoen euro. Juist de afgelopen weken liep de koers van Getronics weer iets op tot rond de 6 euro, maar dat bescheiden herstel is door de koersval van woensdag weer grotendeels ongedaan gemaakt.

Volgens de woordvoerder van Getronics volgde het vertrek van financieel directeur Theo Janssen op het jaarlijkse functioneringsgesprek met topman Wagenaar. ‘Volgens de code-Tabaksblat moet zo’n gesprek jaarlijks plaatsvinden’, weet zegsman Doodeman. Kennelijk is het gesprek niet naar wens verlopen.

Janssen (43) werkte pas anderhalf jaar bij Getronics. Hij kwam van de bank-verzekeraar SNS Reaal, waar hij eveneens deel uitmaakte van de raad van bestuur. Kortgeleden verdwenen ook de Brit Stuart Appleton (51) en de Nederlander Henny van Schaik (56) uit het bestuur van Getronics.

Dat bestuur bestaat naast voorzitter Wagenaar nu alleen nog uit de Amerikaan Kevin Roche en de Nederlander Aart Klompe, de vroegere financiële man van branchegenoot Pink Roccade, dat twee jaar geleden door Getronics werd overgenomen.

Maar volgens woordvoerder Doodeman is het vertrek van drie bestuursleden in korte tijd toeval. ‘De drie gevallen staan op zichzelf en hebben niets met elkaar te maken. Van Schaik is opgestapt na de verkoop van dochterbedrijven waarvoor hij verantwoordelijk was en Appleton is vertrokken om persoonlijke redenen.’

Doodeman ontkent ook geruchten dat Getronics van plan zou zijn extra kapitaal aan te trekken met een emissie. De geruchten over een aanstaande emissie dateren al van augustus, toen bleek dat de schuldenlast van het concern onveranderd hoog is gebleven.

Dat was vooral te wijten aan de fraude bij het Italiaanse bedrijfsonderdeel dat versneld van de hand werd gedaan. Het Italiaanse debacle kostte Getronics dit jaar 120 miljoen euro. Bij het afsluiten van het derde kwartaal bedroeg de netto schuldenlast 449 miljoen, vergeleken met 461 miljoen drie maanden eerder. Een jaar eerder kwam de schuldenlast nog uit op 303 miljoen euro.

De geruchten over een emissie staken de kop weer op na de aankondiging door Getronics van een buitengewone aandeelhoudersvergadering. Die wordt inderdaad gehouden op 1 december, bevestigt Doodeman, en is nodig voor een statutenwijziging.

De aanpassing van de statuten is nodig om Getronics in staat te stellen gebruik te maken van de bevoegdheid het aandelenkapitaal met maximaal 10 procent uit te breiden. ‘Maar dat wil nog niet zeggen dat een daadwerkelijke kapitaalsuitbreiding aanstaande is’, aldus Doodeman.

Meer over