Beslag op geld ‘Ome Nico’ in VS

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft op Nederlands verzoek de rekeningen van een van de verdachten van de vastgoedfraude, Nico V., geblokkeerd....

Van onze verslaggevers en Merijn Rengers en John Schoorl

Dit blijkt uit Amerikaanse justitiedocumenten in bezit van de Volkskrant. Hierin wordt de achtergrond van de beslaglegging en de positie van V. beschreven.

De drie Amerikaanse rekeningen waarop beslag is gelegd, lopen bij Merrill Lynch in New York. Zij staan op naam van Nico V. zelf en van zijn ondernemingen Idlewild Beheer en Idlewild Consultants.

Het OM vordert in de VS ruim 9 miljoen euro. In Nederland was al voor 11,3 miljoen euro beslag gelegd op V.’s rekeningen en woning, die op naam van zijn vrouw stond. Zijn advocaat ging tegen de beslagen op de bankrekeningen in beroep, maar dat werd gisteren door de rechtbank verworpen.

Nico V. werd vorige week voor de tweede keer in korte tijd aangehouden door het Openbaar Ministerie (OM). Na de eerste grote justitieactie, op 13 november 2007, zat hij even vast. In zijn woning in Den Haag en bij zijn financieel adviseur in Bemmel werd materiaal in beslag genomen.

V. is de aangetrouwde oom van hoofdverdachte Jan van V. die al sinds november vastzit. Terwijl zijn neef in de gevangenis zat, nam ‘ome Nico' de tekenbevoegdheid van Landquest, de onderneming van Van V., over. De reden van zijn aanhouding noch de achtergrond van zijn volledige afzondering van de buitenwereld is onbekend.

Het OM diende in november 2007 een verzoek tot beslaglegging in bij het Amerikaanse ministerie van Justitie. Uit de verantwoording daarbij blijkt dat V. voor het OM een cruciale figuur is in de vastgoedfraude rond het Philips Pensioenfonds en het Bouwfonds. Hij spande vanaf de jaren negentig samen met zijn neef. Ook nadat die in 2001 het Bouwfonds had verlaten, bleef de rol van zijn oom bepalend, zo schrijft de Nederlandse justitie aan de Amerikanen. Het was ‘ome Nico’ die namens zijn neef steekpenningen betaalde aan (oud)-directieleden van het Philips Pensioenfonds.

Meer over