Bescherming scholekster en eidereend onvoldoende

De bescherming van scholeksters en eidereenden in de Waddenzee tegen de kokkelvisserij schiet tekort. Dat stellen Britse en Franse onderzoekers in een donderdag gepubliceerd onderzoek in de Royal Society, het blad van de Britse academie van wetenschappen....

Volgens de onderzoekers voldoet het Nederlandse systeem voor voedselreservering voor vogels niet. Om een stabiele populatie van waddenvogels te garanderen, moet veel meer voedsel beschikbaar zijn dan feitelijk wordt gebruikt. Met name de mechanische kokkelvisserij moet daarvoor worden ingeperkt, zo wordt geconcludeerd.

Voor de Waddenzee geldt nu de regel dat schelpdiervissers 70 procent van de totale voedselbehoefte van de waddenvogels moeten laten liggen. De resterende 30 procent zouden de dieren met nietbeviste prooisoorten bij elkaar kunnen scharrelen.

Maar deze manier van reserveren veronderstelt ten ontrechte dat vogels voldoende hebben aan een precies afgepaste hoeveelheid voedsel, stellen de auteurs. Onder hen de Britse bioloog Goss-Custard van het Centre for Ecology and Hydrology in Dorchester en Triplet van het Syndicat pour l'Aménagement de la Cote Picarde in Abbeville.

Na het vertrek van de kokkelvissers ligt de resterende voedselvoorraad in een beperkt gebied. Bij scholeksters ontstaan daardoor territoriumconflicten, waarbij dominante dieren voedsel aan zwakkere exemplaren onthouden. Voor een stabiele vogelpopulatie moet 2,5 tot 8 keer meer voedsel beschikbaar zijn dan wordt opgegeten, aldus de biologen.

Alleen in de Waddenzee worden op grote schaal mosselen en kokkels gevangen. Nederlandse onderzoekers hebben al eerder gesuggereerd dat het systeem van voedselreservering op de Wadden tekort schiet. Dat zou de soms hoge vogelsterfte verklaren in jaren waarin er eigenlijk voldoende voedsel voor hen is.

Meer over