EconomieWinnaar en Verliezer

Bernie Sanders drukt zijn radicale stempel op het debat – Herman Cain niet

Bernie Sanders. Beeld AFP
Bernie Sanders.Beeld AFP

Winnaar

‘Te linkse’ Bernie Sanders krijgt nu al zijn zin.

In 1848 liet Willem II een zeer verlichte Grondwet opstellen door de liberaal Thorbecke. Niet omdat de koning nou zo progressief was, maar om erger te voorkomen: in heel Europa greep de revolutie om zich heen. Na de Tweede Wereldoorlog gaf de angst voor het communisme veel Westerse landen het beslissende zetje om een ruimhartige verzorgingsstaat in te voeren. De les? Vaak is alleen al de dreiging van radicale veranderingen voldoende om de machtigen tot concessies te dwingen. Iets dergelijks overkomt nu Bernie Sanders. Op papier lijkt de Democratische presidentskandidaat kansloos. Joe Biden doet het beter in de peilingen. Bovendien geldt het politieke programma van The Bern – gratis gezondheidszorg, onderwijs, hoge belastingen voor de rijken – als veel te links voor de VS. Toch weet Sanders, samen met andere dwarse Democraten als Alexandra Ocasio-Cortez, zijn stempel te drukken op het economische debat. Sinds enkele weken komt de ene na de andere rechtse miljardair met progressieve plannetjes. Ray Dalio, oprichter van hedgefonds Bridgewater, noemt de groeiende kloof tussen arm en rijk ‘een nationale noodsituatie’. Blackstone-baas Stephen Schwarzman, een rechtse rouwdouwer, pleit zelfs voor een heus ‘Marshallplan’ voor de middenklasse. Inclusief verhoging van het minimumloon. De aanleiding voor die plotselinge hervormingsdrift? Wall Street-kenners wijzen naar één man: Sanders.

Herman Cain Beeld AFP
Herman CainBeeld AFP

Verliezer

Fed-kandidaat Herman Cain is geen Maradona.

Voormalig Bank of England-baas Mervyn King sprak ooit van de ‘Maradona-theorie van het centraal bankieren’. Op het WK in Mexico in 1986 passeerde de Argentijnse voetballer op weg naar een fenomenaal doelpunt vijf tegenstanders, zonder ook maar iets te hoeven doen. De ideale centrale bankier moest op soortgelijke wijze opereren. Geen grote gebaren, maar subtiel op het doel af. Die tactische gave blijkt niet aan Herman Cain besteed. De vroegere presidentskandidaat en ceo van pizzaketen Godfather’s Pizza wierp zich in de race voor een bestuursfunctie bij de machtige Federal Reserve. Trump zag hem zitten. De president probeert de onafhankelijke centrale bank naar zijn hand te zetten. Maar toen staken oude beschuldigingen van seksueel ongewenst gedrag de kop op. Ook met zijn boude economische denkbeelden bleek Cain geen vrienden te hebben gemaakt. Zo toonde hij zich in het verleden gecharmeerd van een herinvoering van de Gouden Standaard. Net als vroeger zouden de Verenigde Staten voor elke dollar een vaste hoeveelheid goud moeten aanhouden. De meeste economen zijn hier vernietigend over. Het maakt het centrale banken nagenoeg onmogelijk om een grote crisis als in 2008 effectief te bestrijden.

Na verzet uit de eigen Republikeinse partij volgde maandag de gevreesde tweet van Trump. Op diens eigen verzoek nomineert hij zijn ‘vriend Herman Cain’ toch maar niet.

Meer over