Bern zet Clinton onder druk over nazigoud

Of de regering-Clinton maar wil verhinderen dat Amerikaanse staten en gemeenten Zwitserse banken gaan boycotten vanwege allerlei omstreden tegoeden uit de Tweede Wereldoorlog....

Van onze buitenlandredactie

AMSTERDAM

De Zwitserse president Flavio Cotti deed dit weekeinde een beroep op Washington de lagere overheden in het gareel te houden. Cotti liet zich interviewen door het Zürichse weekblad Sontagsblick. 'De Amerikaanse regering moet haar verantwoordelijkheid nemen en lokale boycots verbieden', vond Cotti.

De WTO kan lidstaten dwingen alle gemaakte afspraken over een vrij handelsverkeer na te komen. Ofschoon Bern tot nu toe liever langs diplomatieke weg Amerikaanse boycotplannen wil zien te voorkomen, vindt de meerderheid van de bevolking een protest bij de WTO een goed idee. Bern heeft ook aangekondigd bedrijven te zullen steunen die juridische stappen ondernemen tegen uitsluiting door Amerikaanse instanties.

De staat New York en de gelijknamige stad verklaarden eind vorige week geen zaken meer te willen doen met Zwitserse handelsbanken als er voor 1 september geen overeenkomst wordt gesloten met joodse overlevenden uit de Tweede Wereldoorlog en hun vertegenwoordigers. Ook overwegen zij de boycot uit te breiden tot andere Zwitserse bedrijven. De staat Californië wil eveneens harde stappen ondernemen tegen Bern.

Washington zit in zijn maag met de Zwitserse protesten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is fel tegen de boycot van de banken. Echter, het zegt geen mogelijkheid te hebben afzonderlijke Amerikaanse staten te verbieden geen zaken meer te doen met Zwitserse banken. Volgens het ministerie kan alleen een rechter bepalen of deze sancties illegaal zijn.

Staatssecretaris Stuart Eizenstat van Buitenlandse Zaken, die probeert beide partijen bij elkaar te brengen, acht sancties contraproductief en ongerechtvaardigd. 'Ze belemmeren een eenduidige buitenlandse politiek', zei hij tegen de Financial Times. Hij vreest bovendien dat de Zwitsers zich nog dieper zullen ingraven, zodat een compromis verder weg zal zijn dan ooit.

Volgens Eizenstat is de enige manier om de onderhandelingen weer op gang te brengen een actie tegen de Zwitserse staat en de Zwitserse centrale bank. Of dat lukt is onwaarschijnlijk.

Bern wil niet verder gaan dan een fonds voor joodse oorlogsslachtoffers en zegt dat noch de staat noch de centrale bank iets te maken heeft met de rechtszaken over joodse oorlogstegoeden.

Voorzitter Edgar Bronfman van het Joods Wereld Congres reageerde boos: 'Buitenlandse Zaken is altijd tegen sancties, daarom is hun mening niet relevant. Zij denken dat ze met alle landen goede relaties moeten onderhouden.'

Meer over