Berlusconi tot 33 maanden cel veroordeeld voor corruptie

De rechtbank in Milaan heeft de Italiaanse oppositieleider Silvio Berlusconi dinsdag veroordeeld tot twee jaar en negen maanden celstraf wegens corruptie....

AFP, Reuters

MILAAN

Voorlopig blijft de Italiaanse politicus/zakenman vrij man, omdat het vonnis pas definitief wordt als alle rechtsmiddelen zijn uitgeput; en dat gaat naar schatting nog wel zo'n tien jaar duren. Berlusconi's advocaat heeft inmiddels beroep aangetekend tegen de uitspraak van de rechtbank.

Berlusconi zelf gaf als commentaar: 'Dit is een politiek vonnis. Deze rechtbank kan geen onpartijdigheid garanderen. Als men naar het wapen van het politieke proces grijpt om de democratische oppositie te elimineren, leven we niet langer in een democratie.'

Volgens de rechters hebben Berlusconi's bedrijven, gebundeld in zijn Fininvest-concern, tussen 1989 en 1991 in totaal 430 duizend gulden aan smeergelden betaald aan belastinginspecteurs in ruil voor een coulante behandeling van de belastingaanslag.

In november 1994 hoorde Berlusconi dat hij verdacht werd van corruptie. Hij zat op dat moment een VN-conferentie over de georganiseerde misdaad voor.

Het is de tweede keer dat de oud-premier, die in 1994 met zijn Forza Italia (Hup Italië!) het politieke theater in Rome betrad, is veroordeeld. In november 1997 werd hij wegens valsheid in geschrifte bij de overneming van het filmbedrijf Medusa tot zestien maanden celstraf veroordeeld. Ook die heeft hij nog niet uitgezeten.

Meer over