Benoemingen schudden VSN door elkaar

De top van busgigant VSN heeft de voorgenomen benoemingen voor de verschillende bedrijven bekendgemaakt. Onder druk van de politiek die meer concurrentie in het busvervoer wil, is VSN bezig met een enorme reorganisatie....

Van onze verslaggever

Harry van Gelder

AMSTERDAM

VSN, dat vrijwel al het streekvervoer in Nederland verzorgt, splitst zich op in vier nieuwe bedrijven: het Randstadbedrijf VSN-1, het Noordelijke bedrijf VSN-2-Noord, De Zuidelijke Hermes Groep en de garagebedrijven.

Bij de benoemingen is het gehele bedrijf door elkaar geschud. Algemeen-directeur voor VSN-1, de fusie van NZH, ZWN, Midnet en Oostnet, moet P.Schretlen worden, de huidige directeur van de Hermes Groep.

Zijn twee medebestuursleden worden C. Anker, nu directeur van Midnet, en N. van Trigt, de directeur van de NZH. Anker wordt verantwoordelijk voor de commercie. Van Trigt voor logistiek en vervoer. Onder de directie is G. Koelemij (plaatsvervangend-directeur ZWN) als directeur productie benoemd.

VSN-2 Noord, de fusie van Hanze en Veonn, zal worden geleid door Van Wageningen (ex-Midnet). In het Zuiden bij de Hermes Groep komt de voormalige directeur van Veonn, G. van Soelen, terecht. De garagebedrijven zullen worden geleid door P. van Vliet van ZWN.

Zolang er nog geen concurrentie is bij de bussen zal boven de bedrijven een holding blijven bestaan. Daarin zitten bestuursvoorzitter F. Sevenstern en Van den Ochtend.

De verwachting is dat door de openbare aanbestedingen de omzet van VSN-1 in 2002 met ongeveer 10 procent zal dalen tot 1,33 miljard gulden, zo blijkt uit het uitgelekte businessplan.

VSN-1 zal proberen het verloren gegane terrein terug te winnen door het veroveren van de buitenlandse markt en van andere markten in Nederland. VSN-1 gaat vooral de marketing verbeteren. Het wil meer forensen in de bus. Momenteel hebben de streekbusbedrijven vooral gedwongen reizigers als klant: scholieren, studenten en ouden van dagen, die geen ander vervoermiddel ter beschikking hebben. Dat moet anders, aldus het ondernemingsplan.

Meer over