Belgische STE waarschuwt voor kantoor Koch

De Belgische toezichthouder op banken en beleggingskantoren, het CBF, waarschuwt beleggers voor de activiteiten van Zakenkantoor Koch in Maasmechelen. Koch heeft veel Nederlanders onder zijn cliëntèle, maar volgens het CBF heeft hij voor die activiteit geen vergunning....

Van onze correspondent

BRUSSEL

Een woordvoerder van het CBF zegt dat justitie bezig is met een onderzoek naar Kochs activiteiten. Het parket kijkt met name of hij zich schuldig heeft gemaakt aan oplichting. Enige weken geleden waarschuwde de Nederlandse tegenhanger van het CBF, de Stichting Toezicht Effectenverkeer in Amsterdam, al voor Koch.

Het bedrijfje maakt zich volgens de STE schuldig aan telefonische verkoop van obligaties. Er is echter geen emissieprospectus uitgegeven en het telefonisch verkopen van effecten is verboden.

De Eersselse advocaat G. Rompen, die Kochs zaken behartigt, toont zich verbaasd over de Belgische actie. Volgens hem is er twee jaar geleden contact geweest met het CBF over een statutenwijziging, die inmiddels heeft plaatsgevonden en is goedgekeurd. Sindsdien heeft hij niets meer gehoord. Hij vermoedt dat de CBF in actie is gekomen na de publiciteit in Nederland omtrent Koch.

Rompen is van plan om de STE-actie aan te kaarten bij de Ombudsman. Volgens hem is in Nederland iemand anders onder Kochs naam actief geweest. Koch zelf houdt zich uitsluitend bezig met advisering. 'In mijn ogen is hij een financieel genie', aldus Rompen. 'De STE wil mij echter niet zeggen wat nu precies de verdenking is of wie erachter zit. Dat maakt het voor ons erg moeilijk om actie te ondernemen', zegt hij.

Meer over