'Beleggerskoning' zwalkend ten aanval

Een bekende zakenman en een voormalig topbelegger staan terecht op verdenking van handel met voorkennis. Een opgenomen telefoongesprek kan het duo de das omdoen....

Van onze verslaggever Gert-Jan van Teeffelen

Voor de vragensteller op de band, Paul Kuiken (46), is het maandag de tweede maal in een week dat hij zich moet verantwoorden voor de strafkamer van de Amsterdamse rechtbank. Eerst was het fraude, nu is voorkennis en koersmanipulatie het thema.

Zijn medeverdachte heet ditmaal Willem Burgers (47). Ook rechtbankvoorzitter Van Oosten kent diens bijnaam: 'U was toch de koning van de smallcaps?' Burgers was inderdaad lange tijd de grote man achter het Orange Fund van zakenbank Kempen en Co, een fonds dat belegt in kleine beursbedrijven.

Zakenman Kuiken is ex-topman en oprichter van Landis, het ICT-bedrijf dat in 2002 failliet ging. Bij de Utrechtse firma werkten ooit 3200 mensen. De Landis-top wordt verdacht van het antedateren van opties: door de contracten te voorzien van een vroegere - dus valse - datum met een lagere uitoefenprijs, zouden zij extra winst kunnen opstrijken. Bovendien zou de fiscus zijn benadeeld.

Om die reden is tegen Kuiken en ex-financieel directeur John Bus vorige week negen maanden cel geëist, waarvan drie voorwaardelijk. Tegen de commissarissen, die ook opties kregen, is een taakstraf plus voorwaardelijke celstraf geëist. Het betreft Cees de la Haye en Adriënne Vrisekoop-Sterk. Zij is advocaat, ex-lid van de Eerste Kamer (D66) en lid van het College van toezicht op de kansspelen.

In de zaak van maandag betreft het geen opties, maar aandelen. Via genoemd telefoongesprek probeert Kuiken, buiten de beurs om, kopers te vinden voor nieuwe aandelen Landis. Die probeert hij te slijten om de financiële positie van zijn bedrijf te versterken. Het bewuste gesprek is opgenomen op 19 juli 2001, 16.36 uur. Eerder die dag sloot Kuiken al een deal met onder anderen Alex Otto, een fondsbeheerder bij Delta Lloyd. Ook hij wilde de nieuw uit te geven aandelen Landis wel kopen.

Maar van het groepje deelnemende beleggers is het Willem Burgers die terecht moet staan. Hij deed immers iets opmerkelijks: hij besloot na het gesprek met Kuiken tienduizenden aandelen Landis op de beurs te kopen. Terwijl de details over de emissie nog niet bekend waren aan de buitenwereld. Die dag sloot Landis, onderdeel van de Midkap-index, liefst 25 procent hoger. Dat viel ook toezichthouder AFM op, die aangifte deed bij het OM. Er ging een schok door de financiële wereld toen Burgers ontslag moest nemen.

Zijn voormalig werkgever Kempen en een ex-collega hebben de handel met voorkennis toegegeven. Zij kochten vervolging af.

Ook Burgers zelf heeft tijdens verhoren erkend dat hij de koers van Landis heeft 'georkestreerd'. Zijn collega sprak van 'gesoigneerd'. Maar op de zitting kiest Burgers de aanval: van voorkennis is géén sprake. Eerdere verklaringen trekt hij in. 'U maakt een erg zwalkende indruk', constateert de voorzitter van de rechtbank. Burgers staat ook nog terecht voor een tweede zaak: bij het bedrijfje RingRosa heeft hij eveneens gehandeld na een onderonsje met het bestuur.

Paul Kuiken wordt verweten dat hij handel met voorkennis heeft uitgelokt. 'Waarom heeft u geen bank ingehuurd', wil rechter Van Oosten weten. Veel bedrijven laten het verkopen van aandelen over aan bankiers. 'Cees van der Hoeven en Michiel Meurs (ex-toplieden Ahold, red.) deden dit soort dingen ook. Maar misschien laat ik nu wel de verkeerde namen vallen', zegt Kuiken.

Meer over