Beleggersdag grossiert in meningen

De RAI in Amsterdam vormde zaterdag het toneel voor de Dag van het Aandeel, de jaarlijkse beleggersbraderie van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB)....

Maar op de onderbouwing van die claim is, zo bleek in een paneldiscussie onder leiding van VEB-directeur Peter Paul de Vries, veel af te dingen. NRC-journalist Adriaan Hiele: 'Technische analyse is als homeopathie. Er zit misschien wel wat in, maar wat? En vooral, wat moet je ermee?' Luchtfietserij of niet, Tostrams kwam met concrete adviezen, en daar was men vandaag voor gekomen. Ruil alle aandelen in voor contanten en obligaties, adviseerde Tostrams.

Zijn onheilstijding kreeg bijval van expert Michael Kraland: 'Paniek is de meest redelijke reactie die bij dit moment past. Het geschuif tussen sectoren is als het herschikken van de ligstoelen op de Titanic.'

's Ochtends waren de bestuursvoorzitters van KPN (Ad Scheepbouwer), Numico (Jan Bennink) en Wessanen (Ad Veenhof) op het podium aan de beurt geweest. Scheepbouwer mocht van Peter Paul de Vries kiezen uit drie sinterklaascadeaus om de KPN-koers een impuls te geven: 'Nummer 1: Opheffing van de telecomtoezichthouder Opta'. 'Laat nummers 2 en 3 maar zitten', zei Scheepbouwer, 'want nummer 1, dat wordt hem'.

Jan Bennink mocht uitleggen of de in de foyer gepresenteerde babyhapjes van Nutricia voorlopig het enige dividend blijven dat Numico de aandeelhouders kan uitkeren. Ja helaas, beaamde Bennink, al hoefde volgens hem niemand wakker te liggen van Numico's negatieve eigen vermogen van 300 miljoen euro. Hij verwacht Numico in 2007 weer 'zoemend' te hebben.

Veenhof stond er wat bedremmeld naast. Wessanen's recente winstwaarschuwing was er een in een lange reeks. Vooral in de VS zal nog veel puin geruimd moeten worden. En dan China. 'Net terug uit China lijkt Nederland wel in het stenen tijdperk te leven', vond Bennink.

Scheepbouwer noemde de ontwikkelingen in het Verre Oosten 'ijzingwekkend': 'Als we niet snel de winnermentaliteit terugkrijgen, zal de wal het schip keren.' Verder heeft het innovatieplatform volgens Scheepbouwer 'absoluut niks opgeleverd' en zou Balkenende zijn tijd beter kunnen besteden dan over normen en waarden te drammen.

Daarna was het tijd voor de uitreiking van het Blauwe Bord aan Morris Tabaksblat. Die werd gelauwerd wegens zijn inzet voor de belangen van de aandeelhouder bij de commissie voor goed ondernemingsbestuur, onder zijn voorzitterschap. 'Vooral omdat hij die taak niet heeft misbruikt om zijn eigen achterban bestaande uit bestuurders en commissarissen te behagen', zei VEB-voorzitter Van Oostveen.

Door de vele vragen kwam Peter Paul de Vries 's middags niet toe aan het eigenlijke onderwerp van zijn workshop: 'Bescherming en rendement'. Dit tot onvrede van Hilde Koopman en Caroline de Bel, vriendinnen en beleggers uit Naarden. 'Allemaal leuk en aardig, die tickets en boottochtjes die ik van mijn bank krijg', zegt Koopman, 'maar dankzij hen is in drie jaar tijd eenderde van mijn vermogen in rook opgegaan, terwijl de Quote-miljonairs wel 7 procent rijker zijn geworden.'

Meer over